Минуло два місяці після звільнення з полону народного депутата, члена ПАРЄ, колишньої бранки Кремля Надії Савченко (на знімку). Учора вона дала свою першу офіційну прес-конференцію. «Я казала, що не критикуватиму владу, доки сама щось не зроблю, — зауважила парламентарій. — Минуло два місяці й шість днів, як мене звільнили із російського полону. Хоч і не великі, але результати моєї роботи в якості народного депутата є... Тепер настав час говорити».

Парламентарій почала свій виступ із теми запровадження воєнного стану. На її думку, цю тему нині порушили тому, що народ незадоволений тим, що відбувається, а на порядку денному стали питання про можливі перевибори. Серед негативних наслідків дій правлячої верхівки вона окреслила такі: українські ЗМІ продовжують транслювати дешеві й низькопробні російські фільми, серіали, музику. «Усе, що змогли зробити, своєю безтолковою риторикою, наші крикуни-псевдонаціоналісти — це розхитати взаємовідносини між українцями в такий непростий час», — заявила політик. Так само непродуманою назвала вона і декомунізацію. «Мені байдуже, якою мовою розмовляєте ви зараз, — наголосила народний депутат. — Головне, щоб українською розмовляли ваші діти і онуки»!

Окремо парламентарій, природно, торкнулася військової теми. «Я в нашій армії десять років виживала, — сказала вона. — Але всі тяготи і позбавлення військової служби можна терпіти, доки немає війни. А що зараз?! Що робити солдатам, коли немає ні одягу, який би не мучив тіло (я особисто тестувала на собі той камуфляж і берці, які видають бійцям — у них і добу витримати тяжко), ні техніки, яка була б у справному стані, ні зброї належної в достатній кількості»? Народний депутат поскаржилася, що ані міністр оборони, ані Президент не хочуть чути про те, що армії негайно потрібні кадрові зміни, бо «з дурнями війни не виграти», що за військові злочини повинні відповідати генерали, а не тільки солдати, якими забиті СІЗО.

Надія Савченко зауважила, що всі колишні полонені, з якими доводилося говорити, казали: «Говори і з чортом, щоб наших витягнути!» Однак ті, хто не знає, що таке полон, називають парламентарія «агентом кремля». «Залюбки поділилася б з ними своєю долею», — сказала Н. Савченко. Коли справу обміну перевели в політичну площину, наголошує вона, політики почали битися за власні політичні дивіденди і прославляння себе за рахунок полонених. «Кожен повинен боротися за свого так, як за мене боролися моя сестра і моя мати, — закликала вона. — Виходьте на Банкову, вимагайте зустрічі й звіту від Президента, як від гаранта Конституції». «Я випробувала багато методів боротьби за наших хлопців, як боровся за мене світ, — сказала Надія Савченко. — Тепер боротимуся за них так, як боролася за себе я. Одним із механізмів прискорення мого звільнення був протест голодом на бездіяльність української влади. Відсьогодні я знову оголошую голодовку на бездіяльність усього світу стосовно визволення українців із полону! Голод триматиму до досягнення позитивного результату»!

Відповіла Надія Савченко і на запитання, для чого потрібні перевибори — «привладній опозиції» вони необхідні, щоб переділити владу. А українському народові натомість слід перезавантажити країну. Як запровадити державотворення без влади? Парламентарій поділилася своєю концепцією виходу із ситуації. Так, на найближчих виборах народ має обрати 100 народних обранців, завдання яких — написання Конституції в закритому режимі, вважає вона. Надалі ця сотня не зможе обиратися до влади. Окрім Основного, ці люди також випишуть блокові закони — до всіх систем життєдіяльності країни (виборчої, судової, пенітенціарної, фіскальної, науково-освітньої тощо). У концепції також передбачається створення самоврядування адміністративних одиниць за економічним принципом виживання, формування муніципальної поліції і право вільного носіння зброї для всіх громадян, один всеукраїнський суд з правом апеляції. Законотворчий орган Надія Савченко пропонує назвати Народною Радою, і делегувати туди представників, обраних громадою на місцевих виборах. «Ця ідея має право на життя і бути доповненою та розвинутою українським народом», — наголосила парламентарій.

Відповідаючи на запитання журналістів, Надія Савченко зазначила, що свою позицію вона не узгоджувала із думкою представників фракції «Батьківщина». Водночас, вона не змогла відповісти, чи готова покинути лави партії, яка дала їй місце у Верховній Раді і чи має ідеї з приводу того, в яку політичну силу податися у разі виключення із «Батьківщини». У будь-якому разі Надія Савченко не має наміру покинути законотворчий орган, оскільки її «обрав народ». «Розберуся по ходу справи», — резюмувала вона.

Фото В’ячеслава РАТИНСЬКОГО/УНІАН.