З напрацюваннями вінничан у впровадженні процесу децентралізації ознайомилася делегація з Луганщини у складі представників територіальних громад, районних рад та райдержадміністрацій. Їхня поїздка відбулася у рамках спільного проекту «Децентралізація: нові можливості — нові перспективи — нова країна» за сприяння швейцарсько-української програми DESPRO.

 

— У Вінницькому регіоні ми побачили якісно новий підхід в управлінні територіями, — зазначив керівник делегації заступник керівника Луганської військово-цивільної адміністрації Роман Косинський. — Саме це, на мою думку, передбачає децентралізація. Регіон зробив ривок уперед в економічному, соціальному й інфраструктурному напрямках.

Котельня на деревині

Гості мали зустріч з керівниками краю — головою облради Анатолієм Олійником, ОДА — Валерієм Коровієм, заступником міського голови Галиною Якубович. Ознайомилися з роботою «прозорого офісу» у мікрорайоні Вінниці — Вишенька. Реалізацію проектів з енергозбереження і заміщення природного газу на альтернативні види опалення господарі продемонстрували на прикладі найпотужнішої в державі котельні, що працює на деревині. У Вінниці ремонтують дороги й утеплюють будинки на умовах співфінансування — громадян і влади. Тут вперше надали можливість кожному охочому мешканцю внести свою пропозицію у поліпшення ситуації у місті. На конкурс проектів громадян міськрада обласного центру виділила п’ять мільйонів гривень.

Усі сільські депутати — жінки

Родзинкою громади села Черепашинці Калинівського району є те, що всі 14 сільських депутатів — представниці жіночої статі. Можливо, тому ця громада одна з найактивніших. Як розповіла сільський голова Наталія Черниш, якій третій раз поспіль довіряють керувати громадою, протягом цього часу вдалося реалізувати десять проектів. Усі вони спрямовані на розширення мережі надання послуг мешканцям села. Наймасштабніший з них — прокладання водогону завдовжки майже двадцять кілометрів. Централізованим водопостачанням забезпечили понад чотириста будинків. Реалізували добру справу за підтримки проекту DESPRO.

Спочатку визначити пріоритети

— Обов’язковою умовою успішного розвитку громади є визначення пріоритетів, — наголошує пані Наталія. — Але не тільки. Кожен проект має знайти схвалення і підтримку громади. Їх залучення до участі у вирішенні проблем села — запорука успіху. Важливим джерелом фінансування є участь у різноманітних проектах. Майже всі десять проектів на території громади втілено за грантові кошти.

Заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Роман Косинський запропонував вінничанам долучитися до всеукраїнського проекту з патріотичного виховання дітей та молоді Луганщини. За його словами, згоду на це вже дали львів’яни й полтавці.

Керівник Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій від імені земляків підтвердив участь вінничан у спільній акції. Наголосив, що вона надзвичайно важлива у нинішній непростий час.

Вінницька область.