Міністерство охорони здоров’я України ініціює засідання Ради національної безпеки й оборони з питання вакцинації в країні. Як повідомляють на сайті МОЗ, про це на брифінгу заявила в. о. міністра Уляна Супрун. Вона повідомила, що станом на 1 липня із загальної кількості дітей віком до року одержали щеплення проти туберкульозу тільки 11,5%, поліомієліту — 39%, коклюшу, дифтерії, правця — менш ніж 2%, гемофілії — 4%. За словами в. о. міністра, проблема нині не лише в доставці вакцин, а у тому, що дітей не вакцинують. «Ми вимагаємо, щоб з метою забезпечення охоплення щеплення дітей до рекомендованого ВООЗ 95-відсоткового рівня Президент держави або Секретар РНБО посприяли проведенню засідання РНБО із залученням усіх зацікавлених сторін з розгляду питання імунопрофілактики як важливої складової національної безпеки України», — зазначила Уляна Супрун.

Заступник міністра Роман Ілик, своєю чергою, заявив в ефірі телеканалу «112», що ситуація в країні з поставками ліків склалася критична. На його думку, низький рівень вакцинації загрожує можливими спалахами інфекційних захворювань.

«Голос України» неодноразово в своїх публікаціях привертав увагу до проблеми вакцинації, недостатнього охоплення нею дитячого населення. Наслідком цього, як відомо, став торішній спалах поліомієліту, через який було проведено три раунди додаткової імунізації усіх дітей віком до 14 років.

 

 

Медсестра капає в рот хлопчикові оральну вакцину проти поліомієліту в Дніпропетровській амбулаторії №4.

Фото Миколи М’ЯКШИКОВА (з архіву Укрінформу).