Через витівки рейдерів занепадає ціле село на Херсонщині

За білою смугою — чорна

Точки кипіння досягли пристрасті в селі Надеждівка на Херсонщині. Вже дійшло до того, що гамувати їх особисто виїжджав голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв. Очільник краю багато чого наслухався — в людей таки справді накипіло.
Громада Надеждівки вже з десяток років живе, наче в такій собі гойдалці — її кидає від надії до розчарування. Коли тутешній колгосп розпався, а на зміну йому ніхто не прийшов, поля довкола села позаростали бур’яном, господарські споруди частково зруйнувалися, а частково їх порозтягували. Аж ось 2003 року у цій пустці вгледів гарний потенціал бізнесмен зі Стамбула Гумуштекін Халдун. Він вклав понад три мільйони доларів і з нуля створив у Надеждівці потужне сільськогосподарське підприємство «Харистрон» — викупив механізований тік, придбав новенькі трактори, орендував у пайовиків землю, та й більше сотні селян працювати запросив. Іноземець так закохався у таврійський степ, що збудував собі в Надеждівці хату, а 2005 року прийняв українське громадянство!
Проте за білою смугою у житті прийшла чорна — ще 2008 року Гумуштекін Халдун потрапив у дорожню аварію і тяжко травмувався. По тому довго оклигував у лікарнях спочатку Херсона, потім Стамбула. А коли повернувся до нової Батьківщини і був готовий розвивати бізнес далі, зненацька з’ясувалося, що той бізнес уже не його. Шляхом маніпуляцій з документами і техніку, і нерухомість (включно із житловим будинком) прибрав до рук діловий партнер пана Халдуна — громадянин Туреччини Кодан Халіл Ахмед.

До шахрайства ще й наркотики

Звісно, бізнесмен не збирався задарма віддавати іншому плоди тяжкої праці та почав скаржитися до правоохоронних органів. За фактом шахрайства поліція Чаплинського району порушила кримінальне провадження. Та коли слідчий з оперативниками прийшли обшукати місце проживання Кодана Халіла Ахмеда у Надеждівці, то виявили тут ще й партію канабісу (марихуани) і пігулки психотропного препарату — амфетаміну. «Самопроголошеного» господаря чужого підприємства оголосили в розшук, але досі його так і не знайшли, хоча буцімто він кордонів України не перетинав. У селян відродилася надія на те, що підприємство знову нормально запрацює, а з’ясування стосунків між «претендентами на папаху» залишиться в минулому. Та де там! Національна поліція кримінальне провадження порушила, а тепер уже колишнє керівництво обласної прокуратури за кілька місяців його закрило. Обурений захисник Гумуштекіна Халдуна Дмитро Булах оскаржив це рішення у Херсонському міському суді. А суд з’ясував, що постанова про закриття провадження «винесена передчасно», та й слідчі дії до кінця «не проведені». Тож справу про шахрайство не тільки поновили, а ще й перекваліфікували на шахрайство в особливо великих розмірах, за яке покарання набагато суворіше. Втім, реакція з боку «опонентів» не забарилася. «Мій підзахисний також звернувся до офісу прокурора Стамбула із заявою про погрози не тільки йому, а й його рідним та близьким, котрі постійно мешкають у Туреччині та є громадянами цієї держави», — наголосив під час прес-конференції в Херсоні адвокат Дмитро Булах.

Надеждівка хоче миру

Що ж до громади Надеждівки, то мимоволі втягнуті у війну за власність селяни просто за голови хапаються. «Сільгосппідприємство «Харистрон» наче продовжує працювати. Але земляки неодноразово мені скаржилися, що їхні заробітки відчутно впали. Та й звідки їм узятися, якщо замість роботи в поле «добровольців» вивозять пікетувати як не поліцію, так прокуратуру. Підприємство ось уже два роки, як припинило допомогу соціальному розвиткові нашого села. Його важкі трактори вщент порозбивали дороги, а обіцяних грошей на їх ремонт як не було, так і немає», — із сумом додає сільський голова Надеждівки Геннадій Чухалов.
Під час «війни» за об’єкти підприємства «Харистрон», до речі, Геннадію Чухалову особисто погрожували розправою. До поліції з цього приводу він заяву також написав, але результату, як і в попередньому випадку — жодного.
Слід зазначити, що Чаплинський район Херсонщини — місце проживання найчисельнішої в Україні етнічної громади турків-месхетинців. Голова їх Всеукраїнського товариства «Ватан» Захаддін Асланов нагадує: «Коли у «Харистроні» все було до ладу, чимало турків-месхетинців отримали в ньому роботу, та й незаможним членам громади підприємство допомагало. Правоохоронці повинні чимскоріше добитися, аби справедливість взяла гору: винних у рейдерському захопленні підприємства покарали, а в селі відновився мир та спокій. Люди хочуть заробляти, а не стосунки з’ясовувати».
Нині у Надеждівці гаряча пора — жнива. Клопоту в селян задосить, і «напружувати» їх ще й бізнес-розбірками просто непорядно. Але ж і правоохоронцям слід це зрозуміти, припинивши, нарешті, тяганину із відновленням справедливості, яка триває більше року!

Херсонська область.

 

 

Голова Всеукраїнського товариства турків-месхетинців «Ватан» Захаддін Асланов.

 

 

Сільський голова Надеждівки Геннадій Чухалов.

Фото автора.