Роботи з пошуку та ексгумації останків пілота Військово-повітряних сил США лейтенанта Джона Мамфорда, який загинув під час Другої світової війни, почалися в Одеській області. 

 

Їх проводять співробітники управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України та Національного військово-історичного музею України разом із Агентством з пошуку безвісти зниклих і полонених Міністерства оборони США. Раніше пошуковцями було встановлено точне місце падіння збитого американського літака «Мустанг», яке нині тримають у таємниці.

Уродженець штату Флорида (США) Джон Мамфорд був учасником радянсько-американської операції «Френтік», під час якої американські бомбардувальники здійснювали човникові польоти в трикутнику Англія-Італія-Україна й завдавали авіаударів по важливих військових і промислових об’єктах нацистської Німеччини та її союзників.

6 червня 1944 року Мамфорд вилетів у складі 325-ї винищувальної групи ВПС США з міста Пирятина на супровід сотні «літаючих фортець». Метою останніх був аеродром румунського порту Галац, який раніше виявили авіаційні розвідники з 30-го розвідувального авіаційного полку Чорноморського флоту. Бомбардувальники своє завдання виконали й приземлилися без втрат, винищувачам пощастило менше. Дорогою назад групу супроводу атакували румунські льотчики. Саме над Чорним морем.

Американці знищили шість ворожих літаків, але втратили два «Мустанги». Літак лейтенанта МакДональда одразу впав у воду, а Мамфорду вдалося дотягти до суші. Приземлитися він не зміг, розбившись на південному заході Одеської області. Його P-51 записав на свій рахунок найрезультативніший румунський льотчик Другої світової Константин Кантакузіно, для якого це був перший збитий американець.

Зазначимо, що успішне бомбування Галаца мало серйозні наслідки для союзників. 21-22 червня 1944 року люфтваффе здійснило нальоти на аеродроми в Полтавській області, задіяні в «Френтіку», знищивши 43 «літаючі фортеці».

Ім’я Джона Мамфорда викарбуване на меморіалі полеглим американським воїнам в італійській Флоренції. Він був нагороджений Повітряною медаллю, «Пурпурним серцем», медаллю «За Американську кампанію» і медаллю Перемоги в Другий світовій.

Одеська область.