У Румунії в роки правління комуністичного режиму понад 600 тисяч людей за політичними мотивами було відправлено у в’язниці й табори. Багато хто з політв’язнів так і загинув у неволі. Ось чому після повалення Ніколає Чаушеску в кримінальному кодексі країни з’явилася стаття про покарання за злочини проти людства.

 

Днями за цією статтею перед судом постали чотири колишні представники каральної системи режиму Чаушеску. 84-річного керівника служби безпеки «Секурітате» Тудора Постелніку, 92-річного екс-міністра МВС Георге Хомостяна та ще двох офіцерів румунського КДБ у відставці судитимуть за знущання і співучасть в убивстві поета та інженера Георге Урсу. Його заарештували в 1985 році за доносом і кинули в одну зі страшних в’язниць у Бухаресті. Донощик повідомив «Секурітате», що Урсу в своєму особистому щоденнику пише крамольні думки про дії влади, іноді критикує її відкрито й мало не закликає до зміни соціалістичної системи в країні. Два старші офіцери «Секурітате» заохочували жорстоке побиття і приниження поета, а два їхні підлеглі методично вибивали з нього зізнання в зраді ладу. Менш як за два місяці Урсу був знайдений мертвим у загальній камері, де за наказом слідчих його били до нестями карні злочинці.

Тепер ці службисти відповідатимуть перед судом за «фізичне й психічне насильство» над інакомислячим, а Постелніку і Хомостян — за те, що дозволяли застосовувати до ув’язненого насильство й приховали справжні причини смерті Урсу. Притягнення до відповідальності високопоставлених румунських кадебешників добився син відомого поета, який роками писав до всіх інстанцій    листи з вимогою покарати злочинців. У 2003 році влада прислухалася до нього й судила двох слідчих, які безпосередньо «працювали» з Урсу. Вони одержали 20 років в’язниці за вбивство поета, як і один із співкамерників, котрий виконав їхній «вирок». Але син не задовольнився покаранням «шісток» і вимагав притягти до відповідальності натхненників знущань над батьком. І добився свого.

Румунські ЗМІ підкреслюють, що в день, коли прокуратура оголосила про продовження справи Урсу, поруч із колишнім концтабором для політв’язнів Периправа археологи виявили 9 скелетів — в непозначених трунах і без одягу, з чого можна припустити: загиблі були замучені в таборі й поховані таємно від родичів. Подібні знахідки архелоги виявляють з 2013 року, і загальна кількість таємних поховань сягнула 20. Зараз триває слідство й, можливо, колишнім шефам МВС і «Секурітате» доведеться відповідати й за ці вбивства.

Уся ця румунська історія нагадує долю українського поета Василя Стуса, якого замучили в пермських таборах. Але, наскільки відомо, ніхто не був за це покараний. А його недобросовісний адвокат, який закрив очі на порушення судової процедури, позбавлення Стуса останнього слова і його вилучення із залу суду, навіть став українським політиком і державним службовцем. Так, вина його непряма, але те, що він не захищав Стуса, а був в одній зв’язці з режимом — очевидно.