Біля підніжжя історичної пам’ятки національного значення — Невицького замку — працівники Ужгородського лісового господарства разом з депутатами та активістами Кам’яницької сільської ради навели лад, прибравши територію легендарної фортеці.

Взяли до рук лопати, сокири та граблі директор держлісгоспу Василь Кий, головний лісничий Валентин Геккер, провідний інженер Віталій Ковальчук, лісничий Кам’яницького лісництва Олександр Турянчич, кам’яницький сільський голова Марія Коваль-Мазюта, депутати, активісти та директор Кам’яницької школи Михайло Мазюта.
— Ми вирішили облаштувати територію навколо знаменитої історичної споруди, адже цей замок — наша гордість. Його треба оберігати, щоб нащадки милувалися ним так, як і ми нині. Це, власне, подарунок нам від минулих століть і попередніх поколінь, котрі жили на берегах Ужа у давнину, — каже сільський голова Марія Коваль-Мазюта.
Наразі Невицький замок хочуть перетворити на історико-культурний заповідник, зробивши його привабливим туристичним об’єктом.

Закарпатська область.

Довідково

Перша письмова згадка про Невицький замок датована XІV століттям, хоча у 1248 році він був форпостом у війні проти короля Угорщини Карла-Роберта Анжуйського.
У 1328 році замок дістався родині Другетів, які його перебудували, звівши кам’яну фортецю у формі неправильного еліпса з внутрішнім двором з колодязем, де збиралася дощова вода. У 1644 році замок було частково зруйновано військами Дєрдя Ракоці ІІ. І лише в 1923 році чеська влада віддала руїну туристичному клубу, який мав намір відроджувати замок.

 

 

 

На знімку: на сходах фортеці — фото на згадку (перший внизу ліворуч — директор держлісгоспу Василь Кий).

Фото надане автором.