У середу в Мінську планово засідала Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Результативністю ця зустріч не відрізнялася від попередньої, але в інформаційному плані була корисною.


«Дуже важливо — представники ОРДЛО кінець кінцем визнали, що утримують ще понад 20 чоловік зі списку тих, кого ми розшукуємо. Тепер ми вимагатимемо звільнити передусім усіх, чиє місце утримання нам тепер відомо. Щонайменше нині це 45 українців. Інших заручників зі списку 107 (уточнений список СБУ) мають розшукати та встановити, де їх тримають. Тому таке важливе залучення Червоного Хреста. Тут потрібна допомога світу. Адже МКЧХ допущений до найскладніших конфліктів, і тільки до в’язниц РФ і на окуповані території цій міжнародній місії вже два роки вхід заборонений», — написала на своїй сторінці у Фейсбук Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.


За її словами, проблема заручників, які перебувають у в’язницях РФ, порушується на всіх зустрічах на вищому рівні та на всіх дипломатичних переговорах. «Важлива добра воля іншої сторони — адже ключ від усіх в’язниць, на жаль, не в Україні», — наголосила Геращенко.


«Українська сторона стурбована погіршенням безпеки, недопуском місії ОБСЄ до кордону й на всю окуповану територію та щодня надає світу повну інформацію про порушення угод. Важливо, щоб світ реагував адекватно, а не шукали виправдання діям РФ», — резюмувала вона.


У свою чергу, інший наш представник у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» Євген Марчук назвав минулі переговори складними. Мовляв, російська сторона, як завжди, категорично заперечує свою участь у цій війні й заперечує навіть очевидні факти своєї присутності на тимчасово окупованих територіях Донбасу...


Домовитися із приводу розведення сторін на лінії зіткнення на Донбасі так і не вдалося. «Контактери» оголосили перерву у своїй роботі та пішли на літні канікули. Наступне засідання в Мінську заплановано на 26 серпня.


За останніми даними української розвідки, російсько-терористичні війська готуються до бойових дій на донецькому і слов’янському напрямках. У період із 4-го по 8-го серпня існує загроза активізації наступальних або рейдових дій з метою розширення підконтрольних територій, йдеться в повідомленні ГУР МО України.