Сьогодні завершується офіційний візит Президента України Петра Порошенка до Малайзії. Другого дня перебування він зустрівся із Прем’єр-міністром країни Наджибом Тун Разаком та іншими представниками керівництва країни.

Активний резонанс у ділових колах Малайзії викликав бізнес-форум українських та малайзійських підприємців. Як повідомила прес-служба Президента України, глава держави зазначив, що однією із цілей його візиту до Малайзії є обговорення перспектив для посилення співробітництва між країнами. «Сьогодні вдалий час для малайзійських інвесторів прийти в Україну, де існують значні можливості в різних секторах економіки». Серед таких він назвав сільське господарство, інформаційні технології, космос та авіацію, оборонно-промисловий комплекс, високотехнологічне виробництво.

Президент нагадав, що перший українсько-малайзійський бізнес-форум відбувся у Києві в 2003 році. Відтоді минуло багато часу і з’явилися нові можливості. Зокрема, їх відкриває Угода між Україною та ЄС про зону вільної торгівлі. «Україна могла б стати воротами для малайзійського бізнесу на ринок ЄС», — наголосив він.

Водночас Малайзія може стати воротами для українського бізнесу в регіоні. «Ми зацікавлені в отриманні досвіду малайзійських компаній в сфері передових інновацій», — заявив Порошенко і висловив сподівання, що імпульс для відносин надасть українсько-малайзійський торговий комітет, який найближчим часом почне працювати. Можливо, тоді Малайзія, яка торік посідала десяте місце серед торгових партнерів України в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, переміститься щонайменше на третє. «Ми зацікавлені в тривалій та плідній співпраці з Малайзією», — наголосив глава держави.

***

Цікаво, що до візиту Петра Порошенка досить уважно поставилася місцева преса. Державне інформагентство Малайзії Bernama уточнило, що відбувається перший візит Президента України до Малайзії, який сприятиме подальшому розвитку відносин між країнами. Цитуючи заяву МЗС Малайзії, агентство уточнює, що переговори дадуть змогу обмінятися думками щодо глобальних та регіональних проблем та вивчити можливості наших країн задля розширення співпраці.

Напередодні візиту Петра Порошенка до Малайзії щоденна малайзійська газета New Straіts Tіmesу надрукувала інтерв’ю з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Малайзії Олександром Нечитайлом, який розповів, що в Куала-Лумпурі передбачається підписати щонайменше два важливі документи, спрямовані на посилення безпеки і розширення економічного співробітництва. Йдеться про угоди про уникнення подвійного оподаткування та про допомогу в правових і цивільних справах.

В історії наших народів є невщухаючий біль через загибель майже трьохсот пасажирів  і екіпажу малайзійського літака МН17, збитого 17 липня 2014 року під Донецьком. Олександр Нечитайло висловив переконання, що лідери двох країн обговорять усі механізми ефективної взаємодії, аби притягти до відповідальності винуватців, котрих назве доповідь про розслідування, яку має бути завершено до жовтня цього року.

Ще одна важлива тема в наших відносинах — розширення співробітництва в галузі освіти. В українських вишах навчаються сотні малайзійських студентів.

Газета Malay Maіl Onlіne уточнює, що Україна є великим виробником і експортером пшениці, її називають «житницею Європи». А також Україна є великим експортером «важких механізмів». Видання підкреслює, що Порошенко особисто курирує бізнес-форум Україна—Maлайзія, очевидно, надаючи йому важливого значення.

Довідково

Малайзія — країна, що характеризується високими темпами економічного розвитку. Член АСЕАН. За даними на 2014 рік, ВВП країни становив 336,9 млрд. доларів. Основа економіки — промисловість (46% ВВП), сфера послуг (41%). Сільське господарство дає 13% ВВП. Посідає перше місце в світі з виробництва електронних чипів і побутових кондиціонерів, пальмової олії і третє — натурального каучуку.

 

 

На знімку: глава малайзійського Уряду Наджиб Тун Разак та Президент України Петро Порошенко під час церемонії зустрічі.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).