Учора в Україні вперше відзначали День Національної поліції. Відповідний указ у грудні минулого року підписав Президент Петро Порошенко.

Люди у формі з поліцейським жетоном на новеньких автомобілях із блимавками з’явилися на вулицях столиці минулого літа. Вони були ввічливі й люб’язні, усміхалися як герої американських блокбастерів і поспішали на допомогу громадянам у найрізноманітніших ситуаціях. А ще вони стали першим наочним втіленням українських реформ. І ще — залишили в минулому нешанованих з товстими животами й відтягнутими корупцією кишенями «ментів». І народ їх прийняв. 46 відсотків населення нашої країни повірило в нову поліцію.

Святкували по-діловому без зайвого пафосу й гучних слів. Першим українських поліцейських привітав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Традиційно через Фейсбук... І не тільки їх, а й Україну з її новою поліцією.

Президент і Прем’єр-міністр України виклали свої побажання «символу незворотних змін» також у соціальній мережі. Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джефрі Пайєтт розмістив своє поздоровлення співробітникам Національної поліції у Твіттері. «З Днем Національної поліції! Ви — майбутнє європейської України. І надалі зміцнюйте довіру людей. США з вами!» — написав він.

А глава відомства-іменинника Хатія Деканоїдзе спілкувалася з підлеглими  вживу під час урочистих заходів з нагоди Дня Національної поліції в Києві: «Так, у нас було багато проблем. І ви краще за мене знаєте ці проблеми, як поліцейські, які щодня стикаються із труднощами. Але, найголовніше, мене радує, що, незважаючи на ці проблеми, ви герої, які реально захищають нашу країну й захищають звичайних українців... Для мене честь — жетон, який висить на мені. Тому що це символ поліції, не нової поліції, а поліції України».

У промові Деканоїдзе були й неприємні вислови про корупцію й негідників, які паплюжать поліцейські лави. Мовляв, їх   треба позбуватися. А ще — у поліції не місце політиці! При цьому як гарний керівник вона захищала своїх співробітників, заявивши, що із зарплатою в чотири тисячі гривень вони ефективно виконувати свою роботу не можуть, і треба «забезпечити мотиваційну складову Національної поліції на вищому рівні».

Незважаючи на всі труднощі, з якими зустрічаються на своєму шляху нові вартові порядку, відступати від мети вони не будуть. А от удосконалюватися не припинять. «Ви знаєте, нам ставлять запитання, коли закінчиться реформа. Реформа — це процес, який ніколи не переривається, реформа, як живий організм, і як тільки-но зупинити й не продовжувати реформи, організм помирає», — пояснила Хатія Деканоїдзе.

А ось Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов у своїй промові з нагоди Дня Національної поліції України акцентував увагу не тільки на реформі силовиків, а й на її ментальній складовій. За його словами, стара деформована правоохоронна система «породжувала не тільки жорстокість і страх, не тільки безпорадність у критичних ситуаціях, а найнебезпечніше — вона породжувала зрадництво».

 

 

На знімку: хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих поліцейських.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.