Реформи децентралізація та енергоефективність без перебільшення є ключовими в державі. Вони стосуються кожної української родини, адже не лише змінюють якість послуг, що надаються громадянам, а й знижують фінансовий тиск на кожну родину через заходи енергоефективності. Саме на цих двох реформах й акцентував увагу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час учорашньої прес-конференції.

«Децентралізація — саме та реформа, яка руйнує стару радянську систему. Сьогодні ми рухаємося до передачі повноважень, фінансів і можливостей для розвитку громад. Для цього й почався процес добровільного об’єднання. Нині вже налічується 177 таких громад, 798 вже подали заявки та ініціюють об’єднання, а 245 — вибори в своїх громадах», — зауважив Г. Зубко та додав, що до кінця серпня вже буде зрозуміло, у скількох ОТГ відбудуться вибори. Водночас віце-прем’єр-міністр зауважив, що для успішного просування реформи необхідно ухвалити ще низку законодавчих актів, зокрема про передачу земельних ресурсів до розпорядження місцевими громадами (реєстр. № 4355) та про планування територій (реєстр. № 4390).

Крім того, реформа децентралізації безпосередньо пов’язана і з енергоефективністю. «Держава зацікавлена у тому, щоб у майбутньому перейти від країни, яка імпортує газ, до країни, яка його експортує. Це можливо завдяки двом простим крокам: вдвічі знизити енергоспоживання та збільшити видобуток українського газу», — сказав міністр.

Аби зменшити споживання енергії у три-п’ять разів, міністерство пропонує покрокову програму. У першу чергу — це можливість реформування житлового сектору — і відповідне законодавство вже ухвалено. «Водночас ми очікуємо на прийняття законопроектів про житлово-комунальні послуги та про енергоефективність будівель. Останній дозволить чітко визначити, що саме є енергоефективністю будівлі, хто визначає клас енергоефективності, готує відповідних спеціалістів... А також законопроект про комерційний облік , який має остаточно відповісти на всі запитання щодо комерційного обліку», — наголосив Г. Зубко.

Реформа енергоефективності, за його словами, лежить на трьох базових моментах: змінах в управлінні житлового сектору, створенні Фонду енергоефективності та реформуванні теплоенергетики. Наразі віце-прем’єр-міністр сподівається, що до кінця року буде ухвалено все необхідне законодавство. «Врешті, від реформи ми очікуємо, що кожна українська родина зменшить свої рахунки на опалення в три-п’ять разів», — зауважив він.

Цифра

Починаючи з січня 2015 року, після проведення бюджетної децентралізації, місцеві кошториси постійно зростають. У 2015 році вони збільшилися на 41% порівняно з 2014 роком. За перше півріччя цього року зростання (порівняно з минулим роком) відбулося на 21 млрд. грн. Ці кошти йдуть безпосередньо на розвиток громад — інфраструктуру, послуги тощо. Адже децентралізація — це не лише кошти, а й зміна якості життя українців.