На Тернопільщині активізувалися шахраї. Як повідомляють у секторі комунікації ГУ НП у Тернопільській області, кримінальне провадження за фактом скоєння шахрайських дій розслідують співробітники Тернопільського відділу поліції. Від "чарів" двох невідомих жінок потерпіла 27-річна тернополянка, котра віддала їм золота майже на 40 тисяч гривень і стала чекати на "відмолення" начебто проклятих речей. Очікування завершилося візитом до поліцейських.

 

Інший мешканець обласного центру спокусився на обіцяну лізингову програму, натомість втратив 10 тисяч гривень. Зі слів потерпілого, він звернувся до офісу однієї з лізингових компаній, де представник фірми, обіцяючи вигідні пропозиції з купівлі техніки, заволодів його коштами. Обіцяного трактора клієнт так і не дочекався. Зрозумівши, що став жертвою афери, потерпілий звернувся до поліції.

 

Є на Тернопільщині і чергова жертва смс-шахрайства. 5200 грн. перерахував шахраям житель Тернопільського району. Чоловік повірив смс-повідомленню про те, що начебто виграв автомобіль. За словами потерпілого, на його мобільний телефон прийшло повідомлення про те, що він став власником іномарки. Щоб з'ясувати деталі, чоловік перетелефонував на вказаний номер і оператор підтвердив інформацію про виграш. "Переможця" попросили лише внести певну суму на комісійні, податки та інші витрати. Жителю Тернопільщини ця послуга мала вартувати лише один відсоток від вартості транспорту. Не вагаючись, чоловік пішов до терміналу і перерахував необхідну суму. Після цього він знову зателефонував на номер, але трубку уже ніхто не взяв...

 

І без мобільного телефону, і без грошей залишилася інша мешканка Тернополя. Жінка продавала телефон через сайт оголошень. Під час зустрічі з невідомим їй прийшло смс-повідомлення про зарахування коштів. Телефон тернополянка віддала, але коли підійшла до банкомату, то зрозуміла, що на картці грошей нема.

 

Ще оригінальніше вчинив чоловік з Тернопільщини, який продав чужу машину за 8 тис. грн. Раніше судимий житель Зборівського району продав автівку, яка стояла в гаражі його співжительки, але їй не належала. Але до поліцейських із заявою звернувся потерпілий власник автівки...

 

Зняття готівки з чужих банківських карток -- поширена шахрайська схема, яку зловмисники відпрацьовують на тих, хто купує чи продає якісь товари через Інтернет і в оголошеннях вказує реквізити банківської картки. В аналогічну шахрайську схему потрапила і мешканка Чорткова. До жінки зателефонували невідомі, назвалися представниками фінустанови і, вивідавши персональні дані банківського карткового рахунку, зняли 6,5 тис. грн.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України