У нинішньому році українська тема була практично витиснута з поля зору американських ЗМІ іншими новинами, зокрема перипетіями передвиборної кампанії та колоритною постаттю мільярдера Дональда Трампа.

 

Останніми днями, однак, у пресі США стався несподіваний вибух інтересу до України, і, за іронією долі, спричинив його сам Трамп, оголошений нещодавно кандидатом на посаду президента від Республіканської партії.


Усе почалося в неділю, коли під час інтерв’ю телекомпанії ABC Трамп прокоментував ситуацію в Україні й роль Росії у цьому конфлікті. Більшість розтлумачила його слова так, що, мовляв, Росія не збирається вторгатися в Україну. Інтерпретація AP у цьому плані була досить типова: як повідомило агентство, «Трамп заявив в інтерв’ю з ABC, що Росія не увійде в Україну, судячи з усього, не знаючи, що російські війська там уже перебувають. За його твердженням, анексії Криму 2014-го року як би й не було, оскільки жителі півострова віддали перевагу тому, щоби стати частиною Росії, хоча саме цей привід президент Путін і використовував для захоплення».


Почався шквал скандальних заголовків на кшталт «Трамп провалюється при складанні зовнішньополітичного іспиту з України» (телекомпанія CNBC) чи «Трамп й гадки не має про вторгнення Росії в Україну (газета New York Daіly News). Потім пролунав залп із боку мільярдера: «Дональд Трамп вдається до Twіtter, намагаючись підчистити свої незграбні висловлення щодо України», повідомляє Busіness Іnsіder. У свою чергу, роз’яснення Трампа викликають нову хвилю коментарів, у яких не тільки ретельно аналізуються зв’язки республіканського кандидата з Росією та еволюція його поглядів на Україну, а й наводяться численні факти про анексію Криму і причини конфлікту на сході країни.


CBS News, наприклад, публікує великий матеріал під заголовком «Перевірка фактів: Трамп припускається багатьох помилок з питання України». Стосовно Криму в статті, зокрема, зазначається, що тисячі російських військовослужбовців контролювали півострів під час так званого референдуму й що голосування часто-густо проходило під дулом пістолета, а авторитетні міжнародні спостерігачі були відсутні.


Намагаючись докопатися до причин настільки дивних заяв, одні списують це на непоінформованість будівельного магната в міжнародних питаннях, як це робить професор Принстонського університету Джуліан Зелізер, чий коментар було опубліковано на сайті CNN. Зауважуючи, що Трамп неодноразово демонстрував відсутність фундаментальних знань про події у світі, щодо яких він робив рішучі заяви, Зелізер пише, що «кожному, хто хоч якось стежив за агресивними діями Росії у Криму та східній Україні, було просто важко повірити, що Трамп міг таке сказати».


А от оглядач інтернет-видання Vox Зек Боушамп із такою оцінкою не погоджується. У статті під заголовком «Преса не з того боку підходить до трактування висловлювань Трампа щодо України» Боушамп пише, що в ЗМІ прийнято виставляти заяви магната як приклад його невігластва, «тоді як насправді це лише додаткове свідоцтво жахливих політичних поглядів Трампа стосовно Росії». Наводячи приклади висловлень магната, починаючи з 2014-го року, автор наголошує, що Трамп був прекрасно поінформований про втручання Росії в справи України. Проблема полягає в іншому, вважає Боушамп: Трамп повторює пропаганду Москви з приводу Криму, і замість того, щоби протистояти агресивності Кремля, він готовий загравати з Путіним.


Схожого висновку доходить і кореспондент видання BuzzFeed Крістофер Мессі, який підкреслює, що ще в квітні 2014 року в інтерв’ю телеканалу Fox News Трамп назвав вторгнення Росії в Україну «дуже розумним» кроком. Мессі цитує уривок з того інтерв’ю, де магнат пояснює, чому йому подобаються дії Путіна: «Коли ти бачиш, що в країні безлад, бо росіян кривдять, о’кей, «ми туди ввійдемо й візьмемо ситуацію під контроль». І він справді діє дуже послідовно, за що йому потрібно віддати належне». Навесні того самого року Трамп хвалить Путіна за вміння вдало вибрати момент для вторгнення, пише Мессі, наводячи цитату з іншого виступу мільярдера: «Отже, він (Путін) проводить Олімпійські ігри. Наступного дня після Олімпіади він зайнявся Україною. Наступного дня! Ось це розумно. Знаєте, він не хотів це робити під час Ігор. Наші спортсмени їдуть, ми всі їдемо... Бац! — Наступного дня. І ви знаєте, коли він заволодів Кримом, він заволодів серцем і душею...»


Не дивно, пише автор, що проросійські настрої Трампа спричиняють занепокоєність багатьох критиків. Такі газети, як The New York Tіmes і The Washіngton Post, указують на можливу роль Пола Манафорта, колишнього радника президента Януковича, а нині глави виборчої кампанії магната, у зміні позиції Республіканської партії стосовно України.

Подібні сумніви досить точно висловив заголовок коментаря, опублікованого у впливовому вашингтонському виданні The Hіll: «Джерело поглядів Трампа на Україну — Кремль».

Нью-Йорк.