Погрози, що пролунали з Туреччини, про те, що Анкара може відмовитися від виконання угоди з ЄС про обмеження потоку мігрантів до Європи, не на жарт налякали її найближчих сусідів.

 

Міністр у справах міграції Греції Яніс Музалас закликав Єврокомісію розробити й фінансово підкріпити запасний план на випадок напливу біженців із Туреччини. «Ми дуже занепокоєні цим. Але в кожному разі ЄС повинен мати «план Б», — заявив Музалас.


В Афінах визнали, що після угоди ЄС і Туреччини, укладеної в березні цього року, кількість мігрантів, які прибувають з турецького берега на грецькі острови, суттєво знизилася. Анкара навіть приймала назад сирійців, котрі шляхом обману потрапляють до Греції. Але все одно в різних регіонах країни осіло близько 58 тисяч мігрантів. І це тільки офіційно зареєстрованих владою. Точна кількість нелегалів поки що не відома. Вони всіляко переховуються від поліції і найбільше бояться екстрадиції до турецьких таборів для біженців.


Але після невдалого путчу в Туреччині її відносини із Заходом почали на очах погіршуватися через критику репресій, що їх влаштував у країні Реджеп Ердоган. Водночас Анкара форсує скасування Євросоюзом віз для громадян країни. Міністр закордонних справ Туреччини в інтерв’ю німецькій газеті «Франкфуртер алгемайне цайтунг» попередив, що його країна розірве березневу угоду про стримування мігрантської хвилі, якщо до жовтня турки не одержать дозвіл на безвізові поїздки до країн ЄС.


Категорична відповідь його німецького колеги Франка-Вальтера Штайнмаєра про те, що будь-які спроби Анкари «викручувати руки» є абсурдними, лише підігріла конфлікт, що зароджується. Туреччина дедалі наполегливіше вимагає виконувати домовленості й заявляє, що всі 72 умови для надання безвізового режиму виконано, а чиновники ЄС шукають будь-які дрібниці, щоб причепитися до них і не ухвалювати відповідального рішення.


На тлі цих розбіжностей у Болгарії влада зміцнює охорону кордону з Туреччиною, а також проводить масові рейди з виявлення мігрантів, котрі перебувають у країні без відповідних документів. Тільки в центральній частині болгарської столиці, яку вже називають малим Ліваном, за одну ніч було виявлено майже сотню нелегалів, котрі живуть без документів у хостелах і на квартирах. Подібні перевірки й затримання тривають.


А президент Македонії Георге Іванов попередив, що на країну очікує ще одна мігрантська хвиля, і закликав заздалегідь готуватися до неї. Уряд уже почав розробляти заходи зі зміцнення кордону з Грецією.


Екс-прем’єр і міністр закордонних справ Швеції Карл Більтд закликав ЄС уважніше вивчити становище в Туреччині й не обвинувачувати її владу в жорстких заходах, ухвалених після невдалого перевороту. Він нагадав, що після терактів у Франції у країні також було оголошено надзвичайний стан, але ніхто не дорікав Олландові за це. А от Ердоган піддається справжній обструкції з боку ЄС. Більдт вважає, що керівники ЄС мали набагато раніше зустрітися із президентом чи прем’єром Туреччини й обговорити всі проблеми та розбіжності, які виникли після невдалого заколоту.


«Зараз Путін може стати першим політичним лідером, який зустрінеться з Ердоганом після перевороту в країні. Якщо так відбудеться, то це буде ганьбою для Європи», — заявив екс-прем’єр Швеції. До слів керівникам ЄС варто прислухатися, гнучкіше дивитися на проблеми Туреччини й допомагати їх вирішувати засобами дипломатії, а не ультиматумами. Дуже погано, якщо Ердоган одержить будь-яку підтримку від хазяїна Кремля, який протиставляє себе усьому світу й поводиться агресивно.