Заяви народного депутата, колишньої бранки Кремля Надії Савченко досить часто викликають неоднозначну реакцію в суспільстві та політикумі. Не стала винятком і нещодавня прес-конференція депутата та оголошення про голодовку.

Нині фракція ВО «Батьківщина», до складу якої входить Надія Савченко, пообіцяла дати оцінку її висловлюванням на найближчому засіданні президії політради партії.

«Останнім часом у медіапросторі України звучать заяви окремих членів фракції «Батьківщина» у Верховній Раді щодо різноманітних бачень концепцій, стратегій і тактик так званого перезавантаження держави і певних безпосередніх кроків у цьому напрямку. Часто такі заяви не є узгодженими та йдуть всупереч офіційній позиції партії ВО «Батьківщина», — зазначив заступник глави партії «Батьківщина», народний депутат Андрій Кожем’якін. На його думку, такі висловлювання вводять громадськість в оману щодо офіційної політичної лінії партії.

Андрій Кожем’якін наголосив також, що «Батьківщина» завжди виступала за незалежність держави, її територіальну цілісність, якнайшвидше встановлення миру в Україні, звільнення заручників Кремля, відстоювала цінності Революції Гідності.

«В умовах війни ми закликаємо політиків зважувати кожне слово, яке повинно зміцнювати країну, а не шкодити стабільності, призводити до поглиблення політичної кризи та загострювати протистояння у суспільстві», — заявив А. Кожем’якін.

Свою точку зору висловили й представники інших фракцій. Так, у «Народному фронті» вважають, що «Батьківщина» має або відмежуватися від Надії Савченко, або взяти політичну відповідальність за неї. «З моменту свого обміну Надія Савченко послідовно, по пунктах, виголосила всі ті політичні вимоги й пропагандистські тези, які висуває керівництво сусідньої держави... Тому «Батьківщина» має або відмежуватися, або відкрито взяти політичну відповідальність за неї», — заявив народний депутат Андрій Тетерук.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко взагалі вважає, озвучений на прес-конференції текст Н. Савченко бачила вперше і сама його не писала. «Презентований план змін — це однозначно план федералізації України, якої останні два роки вимагає від нас Кремль — народні міліція, прокурори, суди тощо...», — написав він у Фейсбуці і додав, що більше не надаватиме жодних коментарів із приводу Надії Савченко.

Вл. інф.