Футбол. Ліга чемпіонів. Повторні матчі третього кваліфікаційного раунду. 3 серпня.


«Копенгаген» (Данія) — «Астра» (Румунія). 3:0 (перша зустріч — 1:1). «Стяуа» (Румунія) — «Спарта» (Чехія). 2:0 (1:1). «Хапоель» (Ізраїль, Беєр Шева) — «Олімпіакос» (Греція). 1:0 (0:0). ПАОК (Греція) — «Аякс» (Нідерланди). 1:2 (1:1). «Зальцбург» (Австрія) — «Партизан» (Албанія). 2:0 (1:0). «Андерлегт» (Бельгія) — «Ростов» (РФ). 0:2 (2:2). «Селтік» (Шотландія) — «Астана» (Казахстан). 2:1 (1:1). «Легія» (Польща, Варшава) — «Тренчин» (Словаччина). 0:0 (1:0). «Монако» (Франція) — «Фенербахче» (Туреччина). 3:1 (1:2).


***


«Янг Бойз» (Швейцарія, Берн) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 2:0 (пенальті — 4:2). Голи: Кубо, 54, 60. Післяматчеві пенальті реалізували Оаро, Кубо, Роша, Гаїч — Срна, Марлос; не реалізували Гадергьонай (повз ворота) — Фред (воротар), Ракицький (поперечина). Перший матч — 0:2.


«Янг Бойз»: Мвого, Саттер (Обексер, 116), фон Берген, Роша, Лецякс, Бертоне (Гаїч, 111), Саного, Раве (Гадергьонай, 88), Сулеймані, Кубо, Оаро. Тренер — Адольф Гюттер.


«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов (Ракицький, 120), Ордець, Ісмаїлі, Степаненко, Марлос, Тайсон, Фред, Едуардо, Дентіньо (Нем, 75). Тренер — Паулу Фонсека.


Рефері — Рюдді Буке (Франція).


Берн. «Стад де Свісс». 9 365 глядачів. 26 градусів.


***


— Дуже прикро, що не вдалося пройти цей етап, бо однією з наших головних цілей було дістатися до групового етапу Ліги чемпіонів, — сказав після матчу Паулу Фонсека. — Ми засмучені. За все, що тут сталося, відповідальний тільки я. Це винятково моя провина. Тому не варто шукати відповідальних серед футболістів. Вони повністю віддавалися грі...


«Шахтар» не впорався зі своїм головним завданням на першу частину сезону, сенсаційно вилетівши з чемпіонського турніру, поступившись за підсумками двох зустрічей «Янг Бойз». Хоча здавалося, що після цілком переконливої перемоги у Львові наш клуб за рахунок класу гравців і солідного досвіду участі в єврокубкових баталіях упевнено доведе справу до перемоги в протистоянні.


Нагадаємо, що тоді «Шахтар» продемонстрував яскравий і змістовний футбол, не дав жодного шансу супернику. Міг забити ще кілька м’ячів. І тоді поїздка до Швейцарії перетворилася б на туристичну. Але в тих ситуаціях нашим футболістам забракло холоднокровності в завершальній стадії атак.


Перший тайм матчу на «Стад де Свісс» виправдав оптимістичні сподівання. Донеччани контролювали ситуацію на полі, не дозволяючи суперникам створити щось путнє в атаці. Тепер можна лише скаржитися на те, що, мовляв, довелося грати на незвичному синтетичному полі. Шкодувати, що не реалізували кілька сприятливих моментів Степаненко (двічі), Марлос, Тайсон та інші.


Схоже, що впевнено проведена перша половина розслабила «гірників». І вони явно втратили концентрацію, а господарі, в яких не вірили навіть їхні прихильники, бо трибуни були напівпорожні, протягом шести хвилин показали, що вболівальники дуже помилялися.


У той момент слово взяв в’юнкий, швидкий і заряджений на боротьбу японський форвард Юя Кубо, котрий ще у Львові замінив травмованого основного нападника Александра Герндта. Він став справжнім героєм двобою: спершу забив два м’ячі і не схибив тоді, коли довелося бити післяматчеві пенальті.


Футболісти «Шахтаря» довго не могли оговтатися від того, що трапилося. У підсумку справа дійшла до додаткових таймів, а потім треба було виконувати ще й серію пенальті. У цій «лотереї» господарі виявився вдачливішими.


Одне слово, швейцарський клуб створив гірку для нас сенсацію. І саме він продовжить боротьбу за потрапляння до групового етапу Ліги чемпіонів. А «Шахтареві» нічого не залишається, як поборотися в плей-оф за вихід до групового турніру Ліги Європи.