У двох об'єднаних територіальних громадах Полтавщини -- Білоцерківській і Шишацькій -- створять сучасні місцеві пожежні команди європейського зразка. Забезпечення їх усім необхідним відбуватиметься в рамках реалізації пілотного для нашої держави проекту. Він стартував із меморандуму про співпрацю, який у Полтаві підписали голова ОДА Валерій ГОЛОВКО та керівник Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола ЧЕЧОТКІН.

 

При цьому посадовці наголосили, що йдеться про новий рівень протипожежного та, власне, цивільного захисту передовсім сільського населення. Адже сьогодні через віддаленість від місця надзвичайної події, погані дороги та відсутність надійної техніки вогнеборці нерідко приїжджають на "сільські" пожежі вже тоді, коли гасити доводиться хіба що купи обгорілих решток будівель і попелу...

 

Нові пожежні команди у згаданих громадах забезпечуватимуть безумовне виконання нормативу прибуття на місце НП не пізніше як за 20 хвилин після виклику. Хоча, скажімо, Шишацька ОТГ, крім однойменної селищної, об'єднала ще 11 колишніх сільрад. Більшість із них через брак коштів не могли утримувати навіть найменший підрозділ вогнеборців. Зрештою, для забезпечення функціонування сучасної пожежної команди також потрібні чималі ресурси, які з'явилися у громадах саме після об'єднання. Тож фінансуватимуть ці підрозділи з місцевих бюджетів. А при налагодженні організаційних та інших складових діяльності використають досвід німецьких громад.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України