Працівники комунального підприємства "Тернопільміськтеплоенерго" минулого четверга зібралися на попереджувальний страйк, вимагаючи виплати заборгованої зарплати. Востаннє вони отримували її у травні. Люди обіцяють припинити подачу гарячої води, якщо їм не заплатять за роботу. Керівники підприємства апелюють до міської влади. За словами директора підприємства Андрія ЧУМАКА, у тарифі -- 92 відсотки становить вартість газу, 4 відсотки -- електроенергія, на все решту, в тому числі на зарплату, залишається 4 відсотки. А рівень проплат не дотягує до 89 відсотків, тобто не вистачає навіть на газ.

 

Підприємство намагається сплачувати податки, щоб не влазити у борги перед державою, а ось на зарплату грошей немає. Люди обурені: вони самі стають боржниками, не можуть вчасно оплатити комунальні послуги, підготувати дітей до школи, зрештою прогодувати сім'ї. Зарплати і так мізерні: трохи більше 2 тисяч гривень, і ті не виплачують.

 

Тим часом нині на підприємстві гаряча пора: підготовка до опалювального сезону. Якщо фахівці звільняться, то знайти їм заміну буде непросто, зважаючи на рівень зарплати.

 

Така ситуація складається не вперше. У червні міська рада вже підставляла плече тепловикам, виділивши на заборгованість у зарплаті майже 5 мільйонів гривень. Ось і на наступній сесії, яка запланована на середину серпня, обіцяють виділити з бюджету ще 4,8 мільйона.

 

Міський голова Сергій НАДАЛ каже, що Тернопіль -- один з небагатьох обласних центрів, де влітку не припиняли подачу гарячої води. Але це обертається для підприємства збитками. Окрім того, влітку люди не платять за опалення, тому надходження мінімальні.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

 

Тернопільська область.

 

Голос України