Завершено всі законодавчі процедури щодо безвізового режиму України з країнами Європейського Союзу, а відповідно до Плану дій із запровадження безвізового режиму всі необхідні законодавчі акти прийнято. Про це заявила у коментарі «Голосу України» заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія ІОНОВА, підсумовуючи роботу комітету впродовж минулої четвертої сесії парламенту восьмого скликання.

За її словами, упродовж сесії відбулося 56 засідань комітету. Серед важливих кроків депутат відзначила початок діяльності парламентської експертної групи, яка напрацювала висновки щодо виконання Плану дій. А також спільну роботу парламентського комітету з урядом, зокрема, з віце-прем’єр-міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе.

Серед інших кроків на шляху до євроінтеграції, до яких долучився український парламент, Марія Іонова назвала такі. Відповідно до розділу 7 Угоди про асоціацію розпочав роботу Комітет з питань асоціації між Україною та ЄС (КПА). Відбулося три його засідання. Вступила в дію зона вільної торгівлі.

Упродовж минулої сесії проведено парламентські слухання щодо транскордонного співробітництва, напрацьовано план дій із впровадження рекомендацій цих слухань.

Ще одним напрямком діяльності парламентського комітету є аналіз законопроектів, внесених на розгляд Верховної Ради, на предмет відповідності законодавству ЄС. «Для мене досягненням є також те, що зменшився потік законопроектів, які проходять через наш комітет, які відверто є лобістськими», — зазначила М. Іонова. При цьому вона нагадала, що Місія Європарламенту на чолі з П. Коксом рекомендувала, щоби всі законопроекти, які розглядаються у Верховній Раді, проходили висновок комітету з євроінтеграції на предмет відповідності вимогам ЄС. «Однак цю рекомендацію ще не виконано, і таку роль змушений виконувати президент, і він змушений накладати вето, коли брутально порушується законодавство ЄС і є невідповідність, — додала депутат. — На жаль, досі не створено загальнодержавного механізму адаптації, і взагалі зараз бачимо, що у процесі реформування, особливо в процесі децентралізації, що є пріоритетом номер один в Угоді про асоціацію, це загальмувалось і навіть дещо зупинено».

Відтак, зауважила М. Іонова, у парламенті змушені розглядати законопроекти, які не відповідають вимогам ЄС. «Якби вони відійшли, то на черзі стояли би пріоритетні законопроекти, які необхідні саме у наших зобов’язаннях в Угоді про асоціацію», — наголосила парламентарій.

Підсумовуючи роботу Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції, Марія Іонова, котра нині виконує обов’язки голови комітету (після обрання Ірини Геращенко Першим заступником Голови Верховної Ради голову комітету досі не призначено) наголосила: «Україна вже прийняла більшість законопроектів із пакета безвізових законопроектів, і більшість пунктів Плану дій із безвізового режиму було виконано саме під час минулої сесії. Україна свої зобов’язання виконує. На жаль, ми зараз стали заручниками внутрішньоєвропейських проблем у Євросоюзі, «блексміт» у Великій Британії, міграційні проблеми. Але у комітеті у закордонних справах Європарламенту вже відбулися слухання стосовно України, на початку вересня пройде засідання Комітету внутрішньої політики у Європарламенті, і вже 5 вересня доповідач виносить це питання до Європарламенту. Ми впевнені, що Україну буде підтримано. Далі — конференція президентів, і тоді Європейська комісія ухвалюватиме рішення щодо України. Звичайно, ми хотіли би завершити безвізовий процес улітку, але скоріш за все, це відбудеться вже в жовтні».

Водночас Марія Іонова зазначила, що попереду в комітету ще вдосталь роботи. «Ще дуже багато треба над чим працювати, — сказала вона. -Вносяться нові директиви до Угоди про асоціацію. На жаль, перенесли на наступну сесію розгляд законопроекту щодо регулятора НКРЕКП, який дає відповіді щодо прозорості на енергетичному ринку. Уже прийнято закони про ринок газу, про енергоефективність — ці питання якраз і є в тому комплексі законопроектів».