Працівники комунального підприємства «Тернопільміськтеплоенерго» минулого четверга зібралися на попереджувальний страйк, вимагаючи виплати заборгованої зарплати. Востаннє вони отримували її у травні. Люди обіцяють припинити подачу гарячої води, якщо їм не заплатять за роботу. Керівники підприємства апелюють до міської влади. За словами директора підприємства Андрія Чумака, у тарифі — 92 відсотки становить вартість газу, чотири відсотки — електроенергія, на все решту, в тому числі на зарплату залишається чотири відсотки. А рівень проплат не дотягує 89 відсотків, тобто не вистачає навіть на газ.
Підприємство намагається сплачувати податки, щоб не влазити у боргову яму перед державою, а ось на зарплату грошей немає. Люди обурені: вони самі стають боржниками, не можуть вчасно оплатити комунальні послуги, підготувати дітей до школи, зрештою прогодувати сім’ї. Зарплати і так мізерні: трохи більше двох тисяч гривень, і ті не виплачують. Тим часом нині на підприємстві гаряча пора: підготовка до опалювального сезону. Якщо фахівці звільняться, то знайти їм заміну буде непросто, зважаючи на рівень зарплати.
Така ситуація складається не вперше. У червні міська рада вже підставляла плече тепловикам, виділивши на заборгованість у зарплаті майже п’ять мільйонів гривень. Ось і на наступній сесії, яка запланована на середину серпня, обіцяють виділити з бюджету ще 4,8 мільйона.

Тернопільська область.