Поліські села Рівненщини в умовах високого рівня безробіття виживають за рахунок того, що люди збирають і здають заготівельникам лісові ягоди. Праця ця дуже важка і виснажлива.

— Мешканці сіл нашої сільради (а до неї входять Великі Озера, Шахи, Черемель та хутори. — Авт.) фактично по чорниці пішли масово у ліс з 16 червня. Гнули спини цілими сім’ями, щоб заробити якусь копійку на прожиття. Бо в селах роботу дуже важко знайти, — розповідає Великоозерянський сільський голова Дубровицького району Рівненщини Михайло Рябий. — Перші ягоди заготівельники приймали по 23—25 гривень за кілограм. Люди й тому раділи.
— Заготівельники, які до нас приїздили, фактично заготовляли чорниці нелегально, — продовжує сільський голова. — Ніхто із них не придбав у держлісгоспах лісового квитка на заготівлю ягід. Тим часом у кожному районі створені при РДА комісії та робочі групи, які мають контролювати порядок заготівель, але вони фактично бездіють. В усякому випадку ми це яскраво бачимо на прикладі тих заготівельників, які приїздять до нашої сільради. З приватних розмов з іншими сільськими головами дізнався, що і там подібна ситуація. Тож ми підрахували, що через нелегалів-заготівельників сільрада на кожній тонні чорниць втрачає 903 гривні надходжень, а район — до чотирьох тисяч. Відтак, за сезон з цієї причини кожна сільрада втрачає від 40 до 50 тисяч, а наш Дубровицький район — до мільйона гривень.
Великоозерянський сільський голова Михайло Рябий ставить аж ніяк не риторичне запитання: невже нікого з влади, силових структур не турбує таке становище?
Чому ті, хто має контролювати порядок заготівель, не припинили ще ось таку схему обману держави: скажімо, підприємець, який має дозвіл на заготівлю лісових ягід, купує лісовий квиток і по ньому працюють кілька заготівельників, тобто підставні особи?
— Липові заготівельники часто ставлять ціну, яка їм заманеться, у такий спосіб обманюючи людей. Нині почали заготовляти ожину. У мешканців сіл нашої сільради приймають її по п’ять гривень за кілограм, тоді як у Сварицевицькій сільраді нашого ж Дубровицького району — по сім гривень, а у сусідньому Рокитнівському районі — по вісім гривень, — бідкається Михайло Рябий, який сподівається на підтримку й допомогу з боку районної влади, поліції, фіскальної служби у наведенні порядку в питаннях заготівлі лісових ягід від населення.

Рівненська область.