Учора Президент Петро Порошенко завершив офіційний візит до Малайзії та прибув з державним візитом до Республіки Індонезія. У програмі візиту — зустріч глави держави з Президентом Індонезії Джоко Відодо, Спікером Ради народних представників парламенту Аде Комарудіном, Султаном Спеціального регіону Джок’якарта та іншими офіційними особами, повідомляє прес-служба Президента.

«Ми знайшли повне порозуміння по всьому переліку питань. Переговори засвідчили нашу єдність в питаннях розвитку подальшої співпраці», — повідомив Петро Порошенко під час спільної з Президентом Індонезії заяви для журналістів за результатами зустрічі.

Ключовим питанням зустрічі стало підвищення рівня торговельно-економічної складової україно-індонезійських відносин, було відзначено важливість нагальності проведення третього засідання Міжурядової українсько-індонезійської комісії з економічного та технічного співробітництва. Глава Української держави впевнений, що його організація у Києві наступного року дозволить активізувати економічні зв’язки, започаткувати низку взаємовигідних проектів у різних сферах промисловості, енергетики, сільського господарства, повідомляє прес-служба Президента.

Президент Індонезії, у свою чергу, зазначив, що під час переговорів багато уваги приділялося інвестиціям, доступу індонезійських товарів на ринок України та українських — на ринок Індонезії. «Україна є потужним виробником і надійним постачальником енергетичного обладнання у понад 40 країн світу», — сказав він.

Українські підприємства та компанії  готові до реалізації важливих інфраструктурних проектів в Індонезії, включаючи будівництво портів. 

Глави двох держав обговорили співпрацю у таких високотехнологічних галузях, як авіаційна та космічна.

Обидва Президенти були присутніми на підписанні угод про співробітництво в галузі освіти, у сфері сільського господарства та питань безпеки. П. Порошенко також подякував Індонезії за рішення запровадити безвізовий режим для українських громадян.

Заплановано і участь Петра Порошенка в україно-індонезійському бізнес-форумі.

Індонезійська інформ-агенція BerіtaSatu наголошує, що це другий візит очільника Української держави до Індонезії. У квітні 1996 року до Джакарти приїздив Президент Леонід Кучма.

Україна є другим за величиною торговельним партнером Індонезії у регіоні Центральної та Східної Європи. Структура експорту Індонезії в Україну значною мірою складається з пальмової олії та деяких інших сільськогосподарських продуктів. З України Індонезія імпортує зернові культури, пшеничне борошно, а також продукцію металургії.

 

 

Президент України Петро Порошенко та Президент Індонезії Джоко Відодо під час церемонії зустрічі.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).