Керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз пообіцяв квартиру кожному олімпійцеві-луганчанину, який привезе з Ріо-де-Жанейро медаль будь-якого ґатунку. І це крім того, що спортсменові, який посяде на Олімпіаді перше місце, з обласного бюджету буде виплачено 300 тис. грн., за друге — 200 тис. грн. і за третє — 100 тис. грн. Не оминули увагою тренерів: вони отримають 50 відсотків від загальної суми премії свого вихованця. Підписуючи рішення у присутності журналістів, Юрій Гарбуз прокоментував його так: «Нехай наші спортсмени покажуть луганський характер, нехай усі знають, що ми не здаємося».
А те, що луганські атлети не здаються, попри воєнні дії на Донбасі й пов’язані з цим проблеми в підготовці, свідчить той факт, що до української збірної, яка виступає на літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, увійшли одинадцять спортсменів області. Було б більше, але за два дні до відкриття Олімпіади один важкоатлет дістав травму і, на жаль, участі в змаганнях він не братиме. До речі, дванадцять луганчан входили до команди України й на минулих Іграх. І це свідчить про те, що  вдалося не тільки зберегти спортсменів, а й підвищити їхню майстерність, поліпшити результати.
«Два роки, з початку АТО на Донбасі, ми працювали в дуже складних умовах, — розповідає директор обласної школи вищої спортивної майстерності Олег Клименчуков. — Однак не втратили жодного свого спортсмена і навіть поліпшили свої успіхи. Наприклад, у такому виді змагань, як стрибки у воду, ми отримали сім ліцензій на Олімпіаду — три чоловічі та чотири жіночі, а в деяких видах змагань, наприклад, у велоперегонах, луганчанка стала єдиною представницею України».
На Параолімпійських іграх виступлять два вихованці заслуженого тренера України з легкої атлетики Римми Старостіної, яких вона готувала на спортивній базі в Кремінній. Тут також проходили тренування й інші спортсмени, які увійшли до олімпійської збірної України. Але здебільшого підготовку луганчан було організовано в різних містах країни — у Києві, Львові, Харкові. На жаль, своя спортивна база залишилася в окупованому Луганську. До війни на Донбасі готували свої рекорди велосипедистка Любов Басова, важкоатлет Олександр Пелешенко, стрибунка у воду Анастасія Недобіга, інші спортсмени, які увійшли до складу української олімпійської збірної.
Олег Клименчуков з посмішкою відзначив, що без нагород команда додому не повернеться. Отож очільнику облдержадміністрації треба вже сьогодні готувати квартири.

Луганська область.