Сьогодні по всьому світу згадають про те, що 71 рік тому на японське місто Хіросіму було скинуто атомну бомбу. А ще через три дні інше японське місто — Нагасакі — пережило такий самий жах атомного бомбування.

 

В обох містах щороку вносять нові імена до списку загиблих. Додають імена тих, хто пішов із життя, а також жертв, яких вдалося ідентифікувати вперше — такі випадки відбуваються досі. З першого по шосте серпня у Хіросімі відкриті первинні документи, довідки, результати обстежень і розтинів. З ними можуть ознайомитися рідні, які все ще шукають інформацію про те, що сталося з їхніми близькими. Щороку пошук стає складнішим. У Хіросімі цього року до загального списку додалося ще 2840 прізвищ, і тепер загальне число жертв атомного бомбардування становить понад 300 тисяч. У Нагасакі додалося 3500 імен, і всього їх стало 167.787. 


«71 рік тому смерть упала з неба, і світ змінився», — сказав президент США Барак Обама, який першим із чинних американських президентів відвідав у травні нинішнього року Меморіальний музей пам’яті жертв атомного бомбардування. У Парку миру Барак Обама та японський прем’єр Шіндзо Абе поклали вінки до кенотафа, а потім підійшли до «Атомного купола» — єдиної будівлі, яка залишилася в епіцентрі вибуху з тих часів.


В інтерв’ю телекомпанії NHK напередодні нинішньої дати посол США Керолайн Кеннеді сказала, що цей візит президента її країни був надзвичайно важливий для американського народу — так само, як і для японського.


«Ядерне бомбування Хіросіми показало, як людство може саме себе знищити. Ось чому світ повинен знайти спосіб, як перешкодити такій катастрофі, а отже — відмовитися від ядерної зброї», — сказав Обама у Хіросімі. До відмови від ядерної зброї закликали його і мешканці Хіросіми.


Але наскільки це можливо за нинішніх умов? Днями The Washіngton Post повідомила, що американський президент вирішив добиватися ухвалення резолюції Ради Безпеки ООН, яка б закликала країни покласти кінець ядерним випробуванням. Офіційний представник Білого дому заявив, що адміністрація сприятиме досягненню цілей Договору про всеосяжну заборону ядерних досліджень. Нинішнього року відзначається двадцять років з часу його ухвалення. Однак головні фігуранти — США, Китай — його не ратифікували.


У регіоні, де на людях було випробувано ядерну зброю, тривають запуски балістичних ракет. Останні з них відбулися з території КНДР 3 серпня. Одна ракета долетіла навіть до економічної зони Японії. Вкотре своє обурення висловила Рада Безпеки ООН, але так і не ухвалила жодного рішення, оскільки цьому перешкодило вето Китаю. Або хіба КНДР зважала на попередні рішення Радбезу?


А війна в Сирії, а агресія Росії в Україні? А загроза фундаментального тероризму, збройних конфліктів по всьому світу? Де та межа, за якою людство скаже: «Стоп!»?


...Сьогодні до Меморіалу пам’яті жертв атомного бомбардування прийде багато людей — з квітами і свічками.

Токіо.