За добу (дані на 5.08) проросійські формування 42 рази обстріляли наші позиції, йдеться у зведенні прес-центру АТО. І хоча кількість вогневих атак противника в останні дні скоротилася, але вона перейшла в «якість». Дедалі частіше гібриди застосовують важке крупнокаліберне озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. Так, на донецькому напрямку в Зайцевому та Нижньому Лозовому ворог застосував БМП, з яких зафіксовано 16 пострілів. По Опитному стріляли із протитанкового ракетного комплексу. На маріупольському напрямку також були застосовані БМП. Поблизу Мар’їнки зафіксовано вогонь із зенітної установки.

Водночас у штабі повідомили, що близько 22.00 під прикриттям темряви група противника в кількості до восьми осіб підійшла до опорного пункту в районі Богданівки. Тримаючись на відстані 500 м, диверсанти відкрили вогонь із гранатометів і стрілецької зброї: «Українські захисники були готові до провокацій і дали гідну відсіч. Через годину противник відступив назад. Втрат серед особового складу української сторони немає».
За інформацією групи «ІС», російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують вести активну розвідку бойових порядків українських військ на тактичну глибину, а на окремих напрямках і в оперативно-тактичну глибину.
Напередодні ГУР МО України повідомило про загрозу наступу на донецькому і слов’янському напрямках найближчими днями з боку гібридних військових формувань із метою захоплення нових територій. За даними нашої розвідки, з території РФ до Іловайська у складі залізничного ешелону прибули два вагони із протитанковими й протипіхотними мінами, шість — з боєприпасами, один — із медикаментами, і ще один — з обмундируванням для бойовиків.
Повідомляється також, що українська сторона надала інформацію представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про розміщення противником заборонених Мінськими домовленостями танків, самохідних артилерійських установок і 122-мм ракетних систем залпового вогню «Град» у районах н. п. Ясинувата, Саханка, Макіївка, Тельманове, Харцизьк, Вуглегірськ і Зоринськ...
Проте вчора в штабі АТО заявили, що «імовірність наступу російських окупаційних військ залишається низькою»... Про це в телеефірі повідомив начальник прес-центру штабу АТО В’ячеслав Петровський.
За його словами, якщо противник переступить лінію розмежування, то це розцінюватиметься як порушення Мінських домовленостей. І це, по суті, зрив мирного процесу врегулювання кризи на сході України. Втім, бойовиків прийняті в Мінську угоди й раніше не зупиняли. Вони діють за наказом Кремля. А звідти дедалі частіше звучать заяви про «стратегічних ворогів» Росії — Україну та НАТО, яким, мовляв, збираються дати відсіч. Та й багато хто з аналітиків прогнозував серпневу ескалацію на бойовому сході нашої країни, враховуючи «пунктик» Путіна відзначати агресією знакові для нас дати. А попереду День Незалежності України.
Загрозливі заяви противник часто використовує тільки з однієї метою — посіяти паніку та сумніви в обороноздатності української армії, вважає начальник прес-центру штабу АТО В’ячеслав Петровський. «Головне, що командування АТО має план адекватного реагування у відповідь на можливі активні дії», — наголосив він.