Медичні, педагогічні, соціальні та інші працівники повинні отримати можливість працювати та одержувати пенсію за вислугу років. На цьому наголошує народний депутат Сергій Міщенко (БПП). Саме це передбачено проектом закону за його авторства «Про внесення змін до Закону «Про пенсійне забезпечення» (щодо надання можливості педагогічним, медичним, соціальним та іншим категоріям працівників працювати на своїх посадах після отримання пенсії за вислугу років).

 

«Рівень освіти і медичних послуг щодня погіршується. Ця негативна тенденція залежить від катастрофічно низького рівня соціального захисту цих працівників, який підриває престиж та авторитет даних професій у суспільстві, не задовольняючи елементарних потреб учителів, лікарів та соціальних робітників. У зв’язку з цим постає нагальна потреба в запровадженні додаткових соціальних гарантій для соціальних працівників, працівників освіти та охорони здоров’я. Адже рівень освіти і якість медичних послуг є першочерговими елементами, які потрібні для побудови процвітаючого покоління», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.


Нині законодавством передбачено призначення пенсій за вислугу років. Але відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення», аби її отримати, потрібно або звільнитись із займаної посади, або працювати без отримання пенсії.


«Враховуючи складність і завантаженість роботи педагогічних, медичних і соціальних працівників, було б доречно встановити належні умови для їх соціального і пенсійного забезпечення», — наголошує С. Міщенко.


Ухвалення цього проекту, вважає народний депутат, дасть змогу знизити дефіцит кадрового забезпечення освітньої та медичної галузей, підвищити рівень надання послуг у цих сферах, а освіченим працівникам отримувати належні соціальні гарантії.


Щоправда, прийняття запропонованих змін потребуватиме додаткових фінансових ресурсів. А, враховуючи напружене фінансове становище Пенсійного фонду та значний обсяг витрат із Державного бюджету на його дотацію, розгляд цього питання може здійснюватися за умови запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, наголошують у Головному науково-експертному управлінні апарату Верховної Ради.


Зауваження щодо законопроекту мають і в Мінсоцполітиці, і в Пенсійному фонді. Тож профільний Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує його відхилити.


Однак остаточне слово має сказати Верховна Рада під час розгляду проекту на сесії.

 

Факт

 

Відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років.