Голова Верховної Ради Андрій Парубій завітав на відкриття 11-го фестивалю української середньовічної культури «Ту Стань!». Захід відбувся у селі Урич Сколівського району, що на Львівщині.

 


Фестиваль, який заслужив статусу сімейного, відбувся біля пам’ятки архітектури ІХ—ХІІІ століть, наскельного міста-фортеці Тустань. Залишки неприступної колись твердині знову оживають, їх штурмом беруть татари і захищають воїни-русичі.


«Ту Стань!» переносить відвідувачів у середні віки та творить атмосферу тих часів — окрім реконструкції боїв, на фестивалі лунала середньовічна музика, відтворювали традиції, ремесла та розваги. Бугуртам (масовим поєдинкам рицарів) та рицарському турніру на фестивалі присвятили окремий день.


Цього року ідеєю заходу є події XІІІ століття, мета яких була об’єднати Європу в бою проти монголів. Під час фестивалю відбулося відкриття інтерактивної скульптурної групи «Щит Європи». Відвідувачі мали змогу самостійно «оживляти» скульптуру, приводячи її в рух.


Мабуть, однією з найприємніших новинок цьогорічного фестивалю «Ту Стань!» стала чудова асфальтована нова дорога, яка веде від стрийської траси до самісінького села Урич.


Фото Євгена КРАВСА.