Народні депутати України Марія Іонова та Ірина Луценко (фракція Блоку Петра Порошенка), члени міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» днями відвідали зону АТО. Як розповіла Марія Іонова на своїй сторінці у Фейсбуці, у Краматорську відбулася міжвідомча нарада з обговорення реалізації національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН № 1345 «Жінки, мир, безпека». Цей план було затверджено розпорядженням Кабміну наприкінці лютого цього року. За словами депутата, секретаріат МФО «Рівні можливості» підготує докладний звіт і викладе його на своїх сторінках у соціальних мережах.

 

«Впевнена, після такої наради керівництво та спеціалісти області ще більше зрозуміли важливість та необхідність виконання резолюції РБ ООН, не вважають її формальністю, — зауважила М. Іонова. — Впевнена, нарада матиме позитивні наслідки — за результатами визначені наявні в регіоні проблеми в соціальній, правоохоронній, медичній сферах, в інфраструктурі. Обов’язок адміністрації забезпечити їх розв’язання».

 


Народні обранці також поспілкувались з керівництвом 10-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади й передали бійцям бензопили, дизель-генератори, електричний кабель та ін. (на знімку), що допоможе обладнувати побутові приміщення, забезпечувати роботу блокпостів. І за традицією — домашні смаколики. У бригаді депутати зустрілися з жінками-військовослужбовцями. Цікавилися, як насправді виконується на місцях наказ №292 Міноборони щодо переліку військових професій, доступних для жінок. «На жаль, інформація на місця не дійшла, — констатувала Марія Іонова. — Офіційно не ознайомились. Зробили висновки і пропрацюємо».
Під час відвідин лікарні у Волновасі жінки-депутати побачили ті самі проблеми, що й у курахівській лікарні, куди нещодавно було передано нову апаратуру для операційної. Парламентарії на власні очі переконалися, що обладнання, яке подарували меценати, — безтіньова лампа, операційний стіл і портативний апарат штучного дихання — вже працюють. Завдяки спонсорам до лікарні завезено необхідні ліки.


Під час зустрічі з міським головою Маріуполя Вадимом Бойченком, за словами М. Іонової, говорили про перспективи розвитку міста, плани його команди. «Приємно здивовані системними проектами, які плануються бути реалізованими в місті, основне — це безпека, — зазначила депутат. — Зі свого боку, звернемо увагу наших міжнародних партнерів щодо програми енергоефективності, безпеки та зайнятості переселенців, інше».

Представниці парламенту порушили й питання щодо необхідності виділення земельної ділянки для будівництва та обслуговування адміністративної будівлі управління морського загону, який дислокується в Маріуполі.

Планується виділення земельної ділянки на сесії 28 серпня. Також обговорювали варіанти для поселення 156 родин прикордонників, 52 родини з яких — морські прикордонники, які два роки тому переїхали з Керчі.


Під час зустрічі з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які інспектують цю частину лінії зіткнення, народні депутати України висловили своє занепокоєння тим, що фіксація порушення режиму вогню відбувається не в повній мірі, що терористи не допускають місію на всю лінію зіткнення і окуповану територію. На думку парламентаріїв, патрулювання повинно здійснюватися безперервно — 24 години на добу, 7 днів на тиждень у постійно діючих пунктах СММ ОБСЄ на лінії зіткнення. А особливої уваги потребують контрольні пункти (КПВВ). Депутати також порушили питання щодо неприпустимості блокування допуску міжнародних гуманітарних організацій більш як 10 місяців.


«На всіх міжнародних зустрічах ми публічно засуджуємо всі напади, агресію, перешкоджання роботі місії ОБСЄ, тому вважаємо і донесемо цю позицію до головного офісу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Києві щодо збільшення встановлення камер спостереження по лінії зіткнення, — підсумувала Марія Іонова. — Це зменшить кількість обстрілів, покращить моніторинг. Основне, що СММ ОБСЄ мають бути присутніми постійно на кордоні, бо без їх моніторингу звіт можна вважати неповним (412 км не контролюється Україною)».

 

Фото з архіву Марії ІОНОВОЇ.