Завершився візит Президента України Петра Порошенка до Індонезії. Він був плідним на нові угоди та домовленості. Як зазначає прес-служба глави держави, у Джакарті було підписано документи стосовно співпраці в оборонному секторі, в сфері сільського господарства, відбулися продуктивні переговори щодо можливості виробництва енергетичного обладнання. Окреслено нові можливості у співпраці в фармацевтичному секторі.

 

«Індонезія дуже цікавий ринок для українського зерна, кукурудзи, крохмалю, соняшникової олії та інших напрямів», — сказав Петро Порошенко, коментуючи обговорення із Президентом Індонезії Джоко Відодо питання співпраці в галузі сільського господарства. А в інтерв’ю телеканалу CNN Іndonesіa Президент повідомив, що під час переговорів з Джоко Відодо було домовлено про початок консультацій стосовно зони вільної торгівлі між Україною та Індонезією.


У рамках державного візиту український Президент провів переговори зі своїм колегою Президентом Індонезії Джоко Відодо, зустрівся зі Спікером Ради народних представників індонезійського парламенту Аде Комарудіном. З останнім обговорювалися активізація контактів міжпарламентських груп дружби та прагнення України приєднатися до Міжпарламентської асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN).


Глава Української держави подякував Індонезії за підтримку проекту резолюції Генасамблеї ООН щодо незаконної анексії Криму та агресії Росії, а також — за підтримку під час голосування кандидатури України як непостійного члена Ради Безпеки ООН. «Ми також налаштовані підтримати Індонезію в 2019—2020 роках», — зазначив він.


Україна може стати майданчиком для індонезійських інвесторів на європейському ринку, а Індонезія — для України на азійському ринку, — сказав Петро Порошенко на українсько-індонезійському бізнес-форумі.
Зустріч з губернатором спеціального регіону Джок’якарта Султаном Хаменгкубувоно Хувага була присвячена поглибленню культурно-гуманітарних та освітніх контактів, співпраці між вузами обох країн, обміну студентами, зокрема й задля вивчення української та індонезійської мов.


Газета Kedaulatan Rakyat приділила увагу знайомству української делегації з палацовим комплексом Кратон у Джок’якарті, старовинними рукописами на волокні, колекціями батиків та маріонеток.
«Індонезія і Україна насправді мають довгу історію взаємин, незважаючи на велику відстань між двома країнами», — пише видання Jakarta Post. Газета нагадує, що саме представник України в ООН 1946 року вперше порушив «індонезійське питання» після проголошення незалежності країни в 1945 році.


Візит українського Президента — державний, тож і церемонії зустрічі мають бути особливими. Jakarta Post зазначає, що перед зустріччю в Державному палаці було організовано «парад військових кіннотників». Його проводили вдруге за всю історію — першому така честь випала Прем’єр-міністру Нової Зеландії Джону Кі. А інтернет-новинний сайт Okezone.com згадує, що перед султанським палацом кожний крок Президента України по спеціально постеленому червоному килиму обсипали пелюстками жасмину.


Не обминула увагою преса і відвідання українською делегацією на чолі з Президентом острова Балі. Зустрічі з губернатором острова, обговорення бізнес-справ з місцевим урядом і, звичайно ж, відвідання «Пташиного парку» та «Лісу мавп». Інтернет-сайт Okezone. om зазначає, що щонайменше 1104 особи забезпечувало візит Президента України на Балі.

 

Довідково

 

Республіка Індонезія — держава в Океанії та Південно-Східній Азії, найбільша острівна країна світу і найбільша мусульманська країна. Тут мешкає, за різними даними, до 250 мільйонів громадян і 88% із них — мусульмани, а територія — майже два мільйони квадратних кілометрів, які омиваються водами Тихого та Індійського океанів.


Країна безлічі островів динамічно розвивається. Обсяг ВВП її перевищує 1 трлн. доларів США (близько 4,5 тис. доларів США на душу населення). Сильні позиції має сільське господарство (пальмова олія, каучук), промисловість орієнтована переважно на внутрішнє споживання. Чимало коштів приносить в казну держави туризм.


Індонезія — рай для туристів, дослідників природи та історії, дайверів, серфінгістів. Такі назви, як Балі, Ява, Нова Гвінея, Калімантан, відомі туристам усього світу... Країна, яка прагне використати свої унікальні природні можливості, щороку розширює безвізовий простір для інших країн. 


Як уточнює Державіаслужба України, тепер, маючи паспорт та зворотні квитки, наші громадяни можуть перебувати на території Індонезії до 30 днів.