У неділю в Стамбулі на площі Йєнікапи відбувся багатолюдний мітинг «За демократію і шехідів (у перекладі з турецької — мучеників) за участі президента Туреччини Реджепа Ердогана, прем’єр-міністра Біналі Йилдирима та лідерів опозиційних партій.


Для доставки жителів мегаполіса до місця мітингу було виділено 7000 міських автобусів, 203 пасажирські судна та 10 поромів, що працювали за принципом каруселі. Для учасників через сильну спеку приготували 1,5 мільйона головних уборів, 2,5 мільйона національних прапорів і понад 5 мільйонів пляшок з мінеральною водою. Місце проведення охороняли 15 тисяч поліцейських і службовців жандармерії, кілька десятків вертольотів.

На площу люди проходили через 165 рамок металодетекторів і 22 рентгенівські сканери. За офіційним даними влади, на мітинг прийшло близько 3 мільйонів людей. Трансляцію з нього вели кілька турецьких телеканалів рідною мовою, а також уперше супроводжували перекладом на англійську, французьку, німецьку, іспанську, арабську і російську мови.


Грандіозний захід розпочався з виконання гімну Туреччини й читання Корану. Реджеп Тайїп Ердоган подякував народу за підтримку демократії і закликав ушанувати пам’ять загиблих під час заколоту. Він запевнив, що змовників буде суворо покарано й заявив: «Якщо нація ухвалить рішення щодо смертної кари, то вірю, що політичні партії підкоряться йому, а парламент прислухається до неї (нації) і вирішуватиме це питання, ґрунтуючись на народному суверенітеті. Скажу вам попередньо: я схвалю рішення парламенту». Він знову обвинуватив в організації невдалого перевороту проповідника й громадського діяча Фетхуллаха Гюлена, який живе в США, і зажадав його видачі Туреччини.


Прем’єр-міністр Біналі Йилдирим назвав липневі сутички із заколотниками «другою війною за незалежність». «Люди в масках і камуфляжі турецьких військових намагалися вкрасти в нас національну волю і свободу.

Завдяки мученикам, які зараз лежать у землі, ми сьогодні живемо з незаплямованою честю і незалежністю на ній», — сказав прем’єр.


Мітинг у Стамбулі став апогеєм багатотисячних демонстрацій на підтримку Реджепа Ердогана, що відбувалися в країні після придушення перевороту. Цей захід дозволить президентові посилатися на волю народу при запровадженні смертної кари й подальшому переслідуванні всіх підозрюваних у причетності до перевороту.