Коли після сильної спеки на околицях македонської столиці Скоп’є почався дощик, люди не могли нарадуватися: нарешті стане легше. Ніхто не міг і припустити, чим завершиться такий різкий спад температури й безневинні перші довгоочікувані краплі. 


Через кілька хвилин дощик перетворився на справжній водоспад. Небачена злива, яка супроводжувалася вітром швидкістю 80 кілометрів на годину, змила разом з автомобілями частину окружної дороги біля Скоп’є, затопила міські квартали столиці — Газі баба, Срешево та приміські села Стайковці й Ченто.


Лише вранці у неділю злива припинилася, але за ніч на передмістя випало 95 літрів дощової води на квадратний метр. Як повідомив міністр охорони здоров’я Македонії і керівник кризового штабу Нікола Тодоров, під час стихії загинули щонайменше 22 особи, десять — зникли безвісти й близько сотні дістали поранення. У регіоні Скоп’є і Тетово оголошено надзвичайний стан терміном на два тижні. Спеціальні підрозділи поліції, армії цивільного захисту, фахівці міністерства охорони здоров’я і «швидкої допомоги» були залучені до ліквідації наслідків безпрецедентної, за словами міністра, катастрофи й пошуку зниклих. Понад 1000 людей переселено із затоплених будинків до готелів і адміністративних будівель. У Скоп’є за рішенням влади відкрито кілька пунктів з роздачі води, хліба та інших продуктів першої необхідності. Людей просять не вживати овочі з городів і пити тільки бутильовану воду.


8 серпня у Скоп’є оголошено день жалоби за загиблими. Усіх загиблих було виявлено в районах сіл Сінгелік, Арачиново, Стайковці, Ченто та Смілковці. У понеділок села Бродец, Вешала і Бозовце повністю залишалися відрізаними. Рівень води в річках біля них підвищився в кілька разів і не дозволяє рятувальникам і машинам із продуктами пробитися до заблокованих людей. У багатьох кварталах міста й найближчих селах понад добу була відсутня електрика. Такої повені не пам’ятають уже з десяток років.


У понеділок Болгарія відправила в сусідню країну групу рятувальників із технікою. Вони підключаться до пошуку зниклих безвісти, допомоги постраждалому населенню та відновленню комунікацій.