Замах на ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького викликав багато різних розмов — починаючи від стану його здоров’я, кількості отриманих поранень і закінчуючи версіями щодо того, хто підклав бомбу.

За повідомленнями «ЛНР», заряд розміщався на зовнішній поверхні металевого стовпа на висоті одного метра від землі перед світлофором і спрацював у той час, коли машина Плотницького перебувала поруч. Потужність заряду, за розрахунковими даними, становить до 10—15 кг у тротиловому еквіваленті. Відразу ж після інциденту патруль спостерігачів місії ОБСЄ відвідав місце події.

За їхньою оцінкою, «вибух, найімовірніше, викликаний саморобним вибуховим пристроєм (оцінюється як приблизно 1 кг вибухової речовини)».

 

Пораненого Плотницького доправили в лікарню. Як незабаром повідомив російський «Интерфакс», лікарі діагностували в нього ушкодження життєво важливих органів, зокрема, печінки й селезінки. Однак протягом доби повідомлення про стан здоров’я Плотницького надходили найсуперечливіші: від травм, несумісних з життям, до виписки з лікарні.


Колишній ватажок «ЛНР» Валерій Болотов не виключає, що замах на нинішнього главу «республіки» взагалі може бути інсценованим. До такого висновку він дійшов, аналізуючи наслідки вибуху. «Все це має дуже дивний вигляд, — написав він у Фейсбуці. — Будучи за військовою спеціальністю сапером, бачу, що вибух був, так би мовити, порожній, без вражаючих елементів. На фото автомобіля видно, що жодних проникаючих осколкових уражень у ньому нема, крім вдавлених дверей від вибухової хвилі. Природно, що можуть бути тільки поранення осколками скла й ушкодження внутрішніх органів від вибухової хвилі». Цю версію мимоволі незабаром підтвердив «Интерфакс». Посилаючись на власні джерела в лікувальному закладі, він повідомив, що ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького вже виписали з лікарні й перевели на амбулаторний режим.


Після замаху в «республіці» створено «міжвідомчу комісію», оголошено план «Перехоплення». За однією з версій «напад скоїла українська диверсійно-розвідувальна група», і тепер усі сили кинуті на її пошуки. Спікер адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник у свою чергу заявив, що Україна не причетна до замаху на вбивство ватажка «ЛНР», оскільки «це позбавлене будь-якої логіки й абсолютно не вирішить ніяких питань».


Замах на ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького послужив тому, що бойовики приведені в повну бойову готовність. У повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України йдеться, що «противником проводяться контрдиверсійні заходи й приведені у вищий ступінь бойової готовності з’єднання й військові частини 2-го АК (Луганськ) Центру територіальних військ (Новочеркаськ) Південного військового округу (Ростов-на-Дону) ЗС РФ».


Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скибицький назвав кілька можливих причин замаху на главу «ЛНР» Ігоря Плотницького. «По-перше, справді триває боротьба за розподіл фінансових потоків, за владу на території «ЛНР». По-друге, почалася реальна передвиборна кампанія до місцевих «виборів» в «ЛНР». За даними військової розвідки, десь наприкінці липня група кандидатів на посаду глави «держави» перебувала в Москві, де з ними проводили співбесіди й відбір», — повідомив Скибицький. І нагадав, що на території Луганської й Донецької областей у місцевого населення й бойовиків є багато зброї й це чревате наслідками.


На 14.00 понеділка інформації про те, що Плотницький виписаний із лікарні і переведений на амбулаторний режим, не надходило.

Луганська область.