Нещодавно зоологи провели цікавий експеримент: у вольєр до амурського тигра поставили виготовлене з пінопласту опудало тигра в натуральну величину, вставивши в нього динамік, що видавав ричання. Смугастий хазяїн вольєра весь день здалеку розглядав і обнюхував непрошеного «гостя», а коли вранці зоологи зазирнули у вольєр, побачили тільки шматки від опудала.


Це дуже нагадує те, що відбувається в Донбасі. У цьому регіоні, як зоологи в тому вольєрі, люб’язний північний сусід установив аж два опудала одразу: «ДНР» і «ЛНР», які намагаються зображувати справжніх «тигрів»: грізно ричать, щоб залякати Україну. Особливо старається «звір» під назвою «ДНР». Не минає дня без того, щоб її ватажок не ричав, посилаючи прокльони й погрози на адресу України: обіцяє дійти до Києва, щоб «визволити» країну від міфічних «бандерівців» і націоналістів, дати народу волю, покарати всіх, хто нібито пригноблює трудящих. На кшталт Степана Разіна, який провіщав: «Я прийшов дати вам волю!».


Навіть страшно уявити, що це за «воля» була б, якби, не дай Боже, справдилися ці маячні мрії й задуми. Нова влада вже виявила себе в Донбасі повною мірою, намагаючись нагнати на людей більше страху, діючи за радянським зразком: усе закрити, заборонити, придавити, задушити. Наявні газети й телеканали одразу було прикрито, в «ДНР» немає місця тим, хто мислить інакше, не згоден з політикою влади. Оголошено, що на вибори не допустять партії, які не поділяють погляди новоявлених правителів. Хочуть у такий спосіб досягти повної й загальної однодумності. Намагаються зганьбити й видворити спостерігачів від ОБСЄ. А для видимості демократії організують за російським прикладом так звані праймеризи, чим смішать увесь світ: куди кінь із копитом, туди й рак із клешнею. Осмілівши, він уже диктує українському уряду умови замирення: відсторонити чинну владу, звільнити всю територію області й надати «ДНР» цілковиту самостійність.


І смішно, і сумно. Усе б нічого, але найсумніше в тому, що грізний рик російського опудала дехто не тільки із числа місцевого населення, а й за кордоном, сприймає всерйоз і намагається переконати світ у тому, що це справжній звір. А тим часом це лишень опудало, яке тільки ричить.


Донецьк.


Мал. автора.