Президент Польщі Анджей Дуда прибуде до Києва на святкування 25-ї річниці Незалежності України. Міністр у Канцелярії Президента Польщі із закордонних питань Кшиштоф Щерський повідомив, що з нагоди свята буде спільна декларація президентів, в якій «наголошуватиметься на українській незалежності та польському внеску в неї». Окрім того, Анджей Дуда виступить у Києві із промовою перед українськими послами, повідомляє «Польське Радіо».

 

Як повідомляв «Голос України», в липні під час саміту НАТО, який відбувався у Варшаві, Президент Петро Порошенко поклав вінки до пам’ятника жертвам Волинської трагедії у Варшаві і став на коліна. Натомість Президент Польщі назвав це вкрай потужним жестом, який розпочне новий етап у відносинах між українським і польським народами. А пан Щерський заявив тоді: «Це справді був крок, важливий крок на шляху примирення щодо цих трагічних подій».


Проте наприкінці липня по обидва боки україно-польського кордону знову завирували емоції. Сейм Польщі вслід за Сенатом ухвалив резолюцію, в якій назвав Волинську трагедію «геноцидом, здійсненим українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої у 1939—1945 рр.». Пізніше у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови «Про вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою по відношенню до українців у 1919—1951 роках».


Дискусія, що розпочалася в обох суспільствах після того, як ці трагічні моменти спільної українсько-польської історії стали об’єктом сучасних політичних рішень, могла захмарити і двосторонні міждержавні відносини, які, на думку експертів, в останні десятиліття стали справді сусідськими та партнерськими.


Очевидно, декларація президентів має стати меседжем для всіх, що Польща, як і раніше, зацікавлена в існуванні незалежної України і готова робити внесок у подальшу її розбудову.