Учора Президент Туреччини Реджеп Ердоган прибув до Росії. Напередодні він заявляв, що хоче «перезавантажити» відносини з Москвою, які опинилися у кризі минулого року, коли турки збили російський військовий літак на кордоні з Сирією. Візит відбувався на фоні погіршення стосунків Туреччини із Заходом, який розкритикував жорсткі кроки турецької влади після спроби перевороту. Перед вильотом Р. Ердоган назвав президента РФ Володимира Путіна своїм другом і сказав, що хоче відкрити нову сторінку у відносинах з Кремлем.

 

Цікаво, що ще тиждень тому колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у статті для видання Polіtіco попередив: Європі слід підтримати президента Туреччини після невдалої спроби перевороту, а не ставити під сумнів заходи, вжиті його урядом. Захід не схвалив призупинення Анкарою дії Європейської конвенції з прав людини, забуваючи, що до такого самого кроку після терактів вдалася і Франція, нагадав Більдт. «Тепер же президент Володимир Путін може стати першим лідером, що зустрінеться з Ердоганом після перевороту. Якщо це станеться, то це буде ганьбою для Європи», — підсумував він.


Поки Туреччина тримає у напрузі Європу, а Росія намагається скористатися ситуацією, Україна займає позицію вичікування. Яким буде «перезавантаження» російсько-турецьких відносин та чим насправді завершаться заяви Ердогана про поновлення переговорів щодо «Турецького потоку», «Голос України» поцікавився у 
експертів.


Андрій Бузаров, експерт з міжнародних та правових питань:


— На сьогодні Ердогану все одно, що думають про нього в Європі, оскільки він і так має низку розбіжностей з ЄС. Турецький президент продовжує проводити багатовекторну політику, намагаючись «дружити» і з Заходом, і з арабськими та іншими країнами. Хоча в нього, як на мене, це погано виходить, адже він має більше ворогів, ніж союзників. Також розуміє, що США і Росія — ключові партнери на зовнішній арені, і намагається якось налагодити з ними відносини. Саме в такому ключі й варто розглядати поїздку турецького лідера до РФ.


Що стосується мети візиту, то там дуже багато питань. Головне з яких — це, безумовно, ситуація у Сирії, відновлення будівництва «Турецького потоку» в Чорноморському регіоні, двосторонні економічні відносини і, звісно, українське питання, яке, швидше за все, не стане ключовим. Анкара та Москва від початку обрали позицію жодним чином з питання України не сваритися. Єдине, що в довгостроковій перспективі може торкнутися українських інтересів, — «Турецький потік». Оскільки цей проект направлений на розробку альтернативних поставок енергоносіїв у Європу.


Євген Магда, політичний експерт:


— Тема України так чи інакше звучатиме. Питання Криму для Туреччини є вагомим, бо на її території проживає кілька мільйонів кримських татар, і цей факт впливає на внутрішню політику. Я б не відкидав, що за східною звичкою, крім красивих слів, не буде практичного змісту.


Туреччина взагалі взяла курс на згортання світської держави у своїй внутрішній політиці, і цей крок достатньо помітний. Я думаю, що тут варто говорити про переорієнтацію певних інтересів і про відновлення тих глибоких двосторонніх відносин, які існували між країнами до відомого інциденту зі збиттям російського бомбардувальника турецькими винищувачами. Тобто, вони зараз намагатимуться переступити через цей факт і шукати спільну мову. Але це не означає, що обраний шлях буде дуже простим.