Учора в Нагасакі відзначили 71-шу річницю від дня атомного бомбардування. У церемонії взяли участь представники 53 країн світу, тисячі жителів та гостей міста.

 


Уже традиційно піснею Кадзумічі Тераі «Ніколи більше» сумну церемонію відкрив хор «Хімаварі» («Соняшник»), в якому співають ті , хто вижив після бомбардування міста 9 серпня 1945 року (на знімку).


А об 11.02 за місцевим часом, саме тоді, коли на місто впала атомна бомба, прозвучала сирена, за нею — удари дзвона, і всі присутні схилили голови перед пам’яттю загиблих. Того дня, 71 рік тому,  майже миттєво загинуло 70 тисяч мешканців.


Із посланням миру виступив мер міста Томіхіса Тауе. «У світі понад 15 тисяч ядерних зарядів, — сказав він. — І небезпека використання їх під час війни — чи то помилково, чи в руках терористів, залишається». Томіхіса Тауе запросив світових лідерів відвідати Нагасакі так само, як Хіросіму відвідав президент США Барак Обама. Вони б відчули неймовірно важку трагедію міст, які постраждали від атомної бомби, розтягнену в часі на багато десятиліть, і, можливо, тоді лідери ядерних держав нарешті створили б юридичні передумови для ліквідації ядерної зброї.


Антиядерним за своєю суттю була і промова прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе. Він заявив, що Японія і надалі виступатиме за «збереження та зміцнення рамок Договору про нерозповсюдження ядерної зброї». Абе закликав усі ядерні і неядерні держави до співробітництва заради створення світу без ядерної зброї і запевнив, що Японія дотримуватиметься «трьох без’ядерних принципів»: не мати, не виробляти і не ввозити на свою територію ядерну зброю.


У Меморіальному парку миру було дуже багато людей. Над учасниками церемонії встановили величезний тент від палючого сонця. У парку та на навколишніх вулицях працювали десятки волонтерів: допомагали літнім людям, роздавали літературу, збирали підписи під закликом ліквідувати ядерну загрозу. Деякі з них приїхали на з’їзд активістів, котрі борються за мир без атомної зброї.


Люди несли квіти до чорного обеліска з кенотафом, до Музею атомної бомби. І біля кожного пам’ятного місця залишали паперових журавликів. Сотні тисяч їх приземлилися цього дня у парку.


Токіо.


Фото Xіnhua/Укрінформ.