Усі вищі чини Третього рейху вели службові щоденники, куди, втім, записували не лише про власні мерзенні «подвиги», а й про приватні справи: коли встали, поснідали, пообідали, скільки часу присвятили сім’ї, а скільки — коханкам. Для істориків нині ці записи свідків епохи — скарб, котрий важко переоцінити, тож кожен знайдений такий документ негайно стає сенсацією.

 

Як цього разу: виявлено фрагменти щоденників Генріха Гіммлера, із записами 1938, 1943 і 1944 років, котрі вважалися втраченими. Деякі з них днями вперше надруковані в часописі «Більд». Видання оприлюднило також розповідь про знахідку та коментарі до неї керівника проекту з вивчення цих записів Матіаса Уля.


«Один із найзловісніших і найголовніших нацистів, організатор знищення мільйонів людей у концентраційних таборах, створених за його ж «ідеєю», Генріх Гіммлер вів щоденники із суто німецькою педантичністю, — ділиться дослідженнями історик. — Вони ще раз підтверджують, що ця людина була однією з найважливіших персон Третього рейху, котра брала найактивнішу участь у прийнятті рішень як щодо зміцнення режиму терору в самій Німеччині, так і щодо окупаційної політики та знищення євреїв. Він контролював усе, вносячи нові пропозиції, особливо, коли йшлося про «фабрики смерті» після особистих перевірок Бухенвальда, Освенцима, Собибора».


У знайдених сторінках щоденника простежується життя цього нациста: з якими людьми зустрічався, якими були його будні, що він любив, що за фільми дивився, що читав. Вважалося, що Гіммлер був зразковим сім’янином, любив своїх Мамі й Пюпі (Лялечку) — дружину й дочку. Втім, така ідилія не заважала йому часто відвідувати й коханку, що в щоденниках означено під грифом «Інспекції». Він ніжно опікувався донечкою, записуючи про це в щоденнику, як і про подарунки, які він їй робив — шоколад, ласощі, книжки. Знайшлося там місце і для сина одного з убитих соратників, який записаний під іменем «Бубі». А у вечірні години під час нарад із соратниками та сама людина віддавала накази про знищення мільйонів людей...


Дослідників шокує не лише розмірене життя цього нациста, а й те, як буденно й детально записував він його плин. Науковці дізналися, що підйом у Гіммлера був о 10-й ранку, півгодини — сніданок, після чого ним займався шведський масажист. Приходив особистий секретар з короткою доповіддю. Близько 12-ї — перерва на обід, під час якого він із соратниками обговорював актуальні події. О 18-й — низка нарад і переговорів з офіцерами та генералами. Після вечері з членами партії — о 20-й годині — вечірні наради. Вже вночі — перегляди фільмів, у тому числі радянських. Спати вкладався близько другої ночі. І все це — хвилина в хвилину він записував!


Матіас Уль повідомив, що завдяки знайденим сторінкам удалося простежити додаткову інформацію про те, які рішення ухвалювалися під час нарад і зустрічей, кількість яких сягала 19 за одну добу. А в мережі його контактів за два роки налічується понад одна тисяча партійних функціонерів, політиків, військових, промислових магнатів, які брали участь у реалізації його зловісних планів.


Нині історики вивчають зміст переговорів і нарад фашистських бонз у Гіммлера, а також його телефонну книжку та настільний календар. У друкованому вигляді результати досліджень з’являться наприкінці 2017 року.

Берлін.