Напруженість у зоні бойових дій на сході України продовжує наростати. І показником цього є не кількість обстрілів з боку супротивника (за минулу добу, за даними штабу АТО, їх було 47), а їх «якість». Нині бойовики поливають вогнем наші позиції по всій лінії розмежування, застосовуючи 152-мм і 122-мм артилерію, заборонену Мінськими угодами. Втім, на ці домовленості проросійські формування та їхні куратори вже давно не звертають уваги. А от українські воїни змушені дотримуватися постулатів Мінська й можуть відкривати відповідний вогонь лише у разі, якщо обстріли загрожують їхньому життя. Нинішня фаза «контактної» війни на Донбасі стає дедалі точковою і великокаліберною.


Паралельно Росія нарощує свої сили по периметру кордону з Україною. Високу активність збройних сил РФ зафіксовано на адмінкордоні з окупованим Кримом, повідомляють у Держприкордонслужбі.


Очевидна ескалація воєнного конфлікту на Донбасі — це спроба Кремля нав’язати Києву свій варіант Мінських домовленостей. Так вважає народний депутат України (НФ), координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. «Тобто — це ігнорування перших пунктів «Мінська», які свідчать про припинення вогню, і одразу ж перехід до того, щоб Україна проводила місцеві вибори на Донбасі», — зазначає він.


За його словами, вибори на тимчасово окупованих територіях Москва хоче провести не тільки без виведення своїх військ, а «фактично під дулами російських автоматів». А де-факто — це легалізація «ДНР» і «ЛНР», легалізація бандформувань під виглядом народної міліції, яка підкоряється тільки місцевій владі, тощо. «Ми спостерігали ескалацію конфлікту на Донбасі саме перед закриттям сесії Верховної Ради. Після того, як відповідний законопроект про місцеві вибори так і не потрапив до сесійної зали, хоча про нього дуже багато говорили, після того, як сесія була закрита, ми побачили зростання агресії, збільшення кількості обстрілів і провокацій», — зазначив координатор «ІС».


У Москві у такий спосіб сподівалися спровокувати позачергове засідання Ради, щоб цей законопроект все-таки з’явився, і його ухвалили, вважає він. На думку Тимчука, Мінськ-2 абсолютно не відповідає інтересам України, і його варіант угод писався явно під диктування Кремля.