Щороку дев’ятого серпня відзначають Міжнародний день корінних народів. Усього в світі налічується майже 300 млн. людей, які зараховують себе до цієї спільноти. Українська держава приєдналася до Декларації ООН про права корінних народів у 2014 році, ухваливши заяву Верховної Ради щодо гарантій прав кримськотатарського народу у складі української держави.

 


«Три корінні народи України: кримських татар, кримчаків та караїмів об’єднує одне коріння, одна земля — Крим. Нині він окупований Російською Федерацією, тож українська держава, яка взяла на себе зобов’язання щодо положень Декларації, не може забезпечити права корінних народів Криму», — сказав під час прес-конференції народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.


Тому, зауважив він, питання, пов’язані з деокупацією Криму, є одними з пріоритетних у діяльності організацій, представницьких органів корінних народів, зокрема, Меджлісу кримськотатарського народу. «Адже від майбутнього Криму залежить і майбутнє людей», — додав депутат.


Р. Чубаров нагадав, що під репресії окупантів у Криму потрапляють не лише представники кримськотатарського народу, а й кримчаки та караїми. «Деякі були викрадені, когось знайшли вбитими. Долю ще багатьох ми не знаємо», — наголосив він. За словами голови Меджлісу, дії агресора спрямовані на те, щоб вселити страх у душі людей і змусити їх самих залишити свою землю. «Так робили століттями колонізатори, так роблять нині і їхні сучасники», — констатував Р. Чубаров.


На його думку, Російська Федерація (РФ утрималася від підтримки Декларації ООН) чітко усвідомлює роль, місце і силу організацій, які на міжнародному рівні обстоюють і борються за права корінних народів. Саме тому, за його словами, на постійному форумі корінних народів останні два роки вони влаштовують випади проти кримських татар та проти позиції української держави. «Для мене болісно, що у цій боротьбі вони використовують деякі організації корінних народів Російської Федерації», — зауважив депутат.


Водночас Р. Чубаров зауважив, що Україна перебуває на самому початку дороги з підтримки корінних народів. «Нам ще доведеться ухвалити низку законодавчих актів, у тому числі й щодо статусу кримськотатарського народу, караїмів та кримчаків в Україні. Спираючись на потужну силу експертів, політиків, які поділяють принципи, закладені в Декларації ООН, ми завершимо цю роботу і закладемо міцні підстави для їх збереження та державної підтримки», — упевнений він.