8 серпня Генпрокурор України Юрій Луценко (на знімку) підписав наказ про кадрове формування Генеральної інспекції, яка, за його словами, повинна буде стежити за законністю дій прокурорів і слідчих усієї системи прокуратури країни.

 


Ще 30 травня цього року на своїй першій прес-конференції в якості глави ГПУ Юрій Луценко заявив, що для очищення органів прокуратури заплановано створення незалежної Генеральна інспекція за зразком офісу Генеральної інспекції Департаменту юстиції США. І для цього до нашої країни було запрошено колишнього Федерального прокурора і помічника Генпрокурора США Богдана Вітвицького, до слова, українця за своїм походженням.


І от днями Генеральний прокурор України повідомив про створення конкурсної комісії, до якої ввійшли і фахівці, і представники громадськості.


— Головою комісії призначено, згідно із законом, громадянина України і працівника Генеральної прокуратури Анжелу Стрижевську, — зазначив Юрій Луценко. — Однак лідером цієї комісії я попросив бути людину з високим рейтингом довіри в Україні, представника американської правоохоронної системи Богдана Вітвицького і запропонував йому перенести до нас свій досвід під час співбесід із кандидатами.


Як повідомляє офіційний інформаційний сайт ГПУ, конкурс складається із пропозиції добровільно пройти тест на ІQ, а також на знання законодавства. Кандидатів, які покажуть кращі результати, буде допущено до співбесіди. А після цього комісія визначить переможців серед кандидатів.


Також Генпрокурор відзначив, що заробітна плата співробітників Генеральної інспекції буде вдвічі більша, ніж у працівників органів прокуратури.


Строк подачі заявок — із 10 серпня по 10 вересня. З 10 вересня запрацює сама комісія. Заступник Генерального прокурора Анжела Стрижевська повідомила, що наказ опублікують на офіційному веб-порталі ГПУ, а комісія з добору кандидатів до Генеральної інспекції буде постійно повідомляти про свої засідання та будь-яку іншу інформацію, яка стосуватиметься здобувачів.


Вл. інф.