Володимир Юревич (Ізюм Харківської області):


«Минув рік після запуску 3 G-мережі. Чому проблеми з покриттям є й досі? Можливо, потрібно вже 4G впроваджувати?».


Голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр ДАНЧЕНКО

 


— Проблема з 3G існує. На це є дві об’єктивні причини. Перша — за рік оператори фізично могли інвестувати стільки грошей, щоб покрити 3G Інтернетом усю країну. Друга — проблеми із частотами, наприклад у Харкові, досі не розв’язано. В операторів є ліцензійні умови. Поки що вони їх глобально не порушували. Під кінець року буде зрозуміло, чи виконали їх оператори покриття чи ні.


Для того, щоб запустити 4G, потрібно внести зміни до законодавства. Також у країні необхідно застосувати принцип технологічної нейтральності, коли оператор буде вибирати краще. А ще провести рефреймінг (прийом, що дає змогу змінити точку зору, а отже, сприйняття події чи предмета), над яким нині активно працює Національна комісія, яка здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг з операторами. Тобто підготовча робота триває. Завдання парламенту і комітету відповідно до рекомендацій ЄС і дорожньої карти імплементації європейського законодавства — зробити все, щоб до 2017 року Україна на законодавчому рівні була готова до запуску мережі четвертого покоління та вище. У Верховній Раді вже зареєстровано законопроект щодо електронних комунікацій. А над проектом закону про радіочастотний ресурс нині активно працюють комітет і національний регулятор.


Якщо говорити об’єктивно, то в мене виникають сумніву, що оператори, які щойно почали вкладати гроші в 3G, будуть готові в наступному році розвивати 4G. З одного боку, запуск третього покоління мобільного зв’язку — це технологічний прорив для країни, а з другого — стратегічна помилка. Потрібно було два-три місяці почекати й створити умови операторам для технологічної нейтральності і впровадження 4G.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».