Міжфракційне депутатське об’єднання «Єврооптимісти» занепокоєне ситуацією, що склалася навколо Юзівського родовища — найбільшого потенційного родовища сланцевого газу в Україні.

Зокрема, результатами конкурсу на залучення інвестора для реалізації Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська.


«Переможцем конкурсу стала нещодавно зареєстрована в Нідерландах компанія «Yuzgas B. V.» зі статутним капіталом 1 000 євро. Однак офіційна інформація щодо перебігу конкурсу та його результатів відсутня у публічному доступі», — зазначається у поширеній міжфракційним об’єднанням заяві.


«Реалізація проекту видобутку вуглеводнів на Юзівській ділянці надр є вкрай важливою як для виконання урядової програми з нарощування власного видобутку природного газу, так і для іміджу інвестиційної привабливості України. Тому має відбуватись прозоро, у повній відповідності до вимог чинного законодавства, зокрема, Закону «Про угоди про розподіл продукції». Управління цим масштабним проектом має здійснюватися компанією зі світовим досвідом та бездоганною репутацією», — наголошують обранці.


Враховуючи потенційну загрозу для інвестиційного іміджу України, непрозорість та непублічність проведення цього конкурсу на залучення інвестора, депутати звернулися до Прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністра, міністра енергетики та вугільної промисловості та голови правління Національної акціонерної компанії «Надра України» з проханням надати повну інформацію щодо підготовки і проведення конкурсу, а саме:


— положення про конкурс;


— строки проведення конкурсу;


— офіційні документи, що затвердили положення про конкурс;


— в яких джерелах подавалося оголошення щодо конкурсу і коли (дата);


— інформація про всіх учасників конкурсу;


— інформація про всі подані проекти розроблення;


— критерії відбору та склад конкурсної комісії;


— всі протоколи та стенограми засідань конкурсної комісії;


— обґрунтовування рішення щодо переможця конкурсу.


«Ми вважаємо неприпустимим проведення таких конкурсів без залучення представників громадськості й засобів масової інформації та наголошуємо на необхідності дотримуватися принципів прозорості і справедливої конкуренції задля ефективної діяльності компаній-переможців», — йдеться у заяві.


Тим часом Міністерство екології та природних ресурсів уже заявило, що не було залучено до проведення конкурсу. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав міністр екології Остап Семерак.


«Конкурс в черговий раз продемонстрував необхідність реформи у системі надрокористування, яка вже готується у міністерстві з залученням широкого кола експертів та міжнародних партнерів», — заявив міністр.

Водночас він зазначив, що під час розгляду результатів цього конкурсу Мінекології вимагатиме від членів комісії пояснень причин перемоги даної компанії та повної інформації про всіх його учасників.


Вл. інф.