До кінця 2016 року має завершитися переведення частин бойового складу на нову структуру. Про це повідомив на брифінгу начальник управління з роботи із сержантським складом Генерального штабу ЗСУ Олександр Косинський. За його словами в нашій армії з’являться нові посади — «головний сержант роти», «головний старшина батальйону», «головний старшина полку»....


Та й наявну нині трирівневу систему підготовки сержантів очікують істотні зміни. Вона буде розділена на професійну підготовку та курси лідерства, які діятимуть у Центрах підготовки сержантського складу. Ці центри нині створюються й розбудовуються. Уже підготовлено 360 інструкторів для навчання сержантського складу ЗСУ. До кінця року навчать ще 800. Сьогодні з майбутніми «вчителями» сержантських шкіл працюють військові фахівці з Латвії та Литви. А у вересні на полігон «Десна» приїде група інструкторів зі США.


Представник Генштабу пояснив, що багато років функції сержантів в українській армії було значно звужено. Їхні дії зводилися переважно до підтримки належного рівня дисципліни серед особового складу.


«До початку АТО ми могли бачити, як офіцер проводив заняття із солдатами. Але цим має займатися саме сержант. Офіцер — це стратег, він зобов’язаний планувати й ухвалювати рішення, а сержанти повинні втілювати ці рішення разом із солдатами. Питання дисципліни, щоденної діяльності, підготовка особового складу — це все робота сержанта», — підкреслив Олександр Косинський.