Загроза подальшої ескалації бойових дій на Донбасі зберігається. Вогневі атаки проросійських військових формувань стають дедалі жорсткіші й прицільніші. Позначається активізація ворожої повітряної розвідки. Гібриди по всій лінії фронту задіють важку артилерію і бронетехніку. Так, за минулу добу (дані штабу АТО на 10.08) бойовики 62 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.


Широкий асортимент виробів «російського військторгу» в дії демонструють у ці дні спонсори війни на Донбасі. Цю експозицію оцінили спостерігачі ОБСЄ, виявивши десятки одиниць нової бронетехніки за межами обумовлених місць зберігання на тимчасово окупованих територіях.


Так, верифікатори Спеціальної моніторингової місії за межами лінії відведення, але й поза виділеними місцями зберігання, зафіксували 25 танків, із них 15 — Т-64 на полігоні поблизу окупованого селища Мирне. Там також виявлено 22 гаубиці, що буксируються. А на полігоні поблизу Круглика — 29 танків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби місії.


Кидаючи в топку Донбасу мілітаристську «гуманітарку» і відправляючи туди необмежений ресурс «відпускників», Кремль із розмахом демонструє свій військовий потенціал по периметру кордону з Україною. Але, мабуть, лобне місце експозиції — територія окупованого Криму. Відео із проїздом ракетної установки не залишило нікого байдужим. Дефіле проходить нібито під девізом військових навчань ЗСУ РФ. Утім, одну з, мабуть, головних цілей — залякування — цей «ярмарок сили» вже досяг. Її всі помітили, оцінили й почали обговорювати на всіх рівнях можливість російської широкомасштабної військової операції стосовно України. Це топ-тема інформаційного світового простору, і, звісно, українського.


У штабі АТО ще минулого тижня заявили, що готові до будь-якої ситуації... Військові експерти констатують: обстановка складна. Але розвивати тему далі мало хто береться... А от народний депутат України від «НФ» Антон Геращенко вчора в ефірі одного з телеканалів, полемізуючи на тему «завтра війна», заявив: «Можу сказати відверто: ніякої війни найближчим часом і нападу з боку РФ на Україну не передбачається. Путін зрозумів, що подальше захоплення території України не приводить його до досягнення результатів. Стратегія Путіна така: торгуватися з Україною за повернення Донбасу з умовою, що він повертає нам Донбас, а ми відмовляємося від Криму назавжди. Більше він нічого захоплювати не планує».


Раніше в Головному управлінні розвідки МО України повідомляли, що, за їхніми даними, переміщення техніки в окупованому Криму — це ротація російських військ.


Що ж стосується сенсаційних кадрів доставки ракетної установки на півострів, то представник ГУР Вадим Скибицький в ефірі Радіо Крим. Реалії повідомив: «Засоби доставки ядерної зброї нині розташовані на території Криму — на аеродромах авіації та на військово-морській базі Севастополя. Це бойові кораблі й військові човни. Самі ядерні боєзаряди перебувають на території Південного військового округу Російської Федерації». За його словами, якщо Кремль дасть відмашку, то ядерні боєзаряди з’являться в Криму й будуть готові до застосування.