Будівництво першої частини газопроводу «Турецький потік» в обхід України для потреб Туреччини може початися «найближчим часом», тоді як будівництво другої частини для поставок в ЄС — ще має бути погоджено з Єврокомісією. Про це президент Росії Володимир Путін повідомив на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у Санкт-Петербурзі.


«Ми повинні опрацьовувати ці питання з європейськими країнами, і з тієї ж самої Єврокомісією в Брюсселі. Ми разом із нашими турецькими партнерами, друзями готові до такої роботи, але, повторюю ще раз, треба домовитися з усіма учасниками», — наголосив Путін.


Російський лідер також повідомив, що Москва відтепер поетапно скасує санкції, що були запроваджені проти Туреччини через збиття турецькими винищувачами російського бомбардувальника.


Що стосується ще одного питання, яке було на порядку денному російсько-турецьких переговорів, а саме — ситуація у Сирії, то тут позиції двох країн протилежні: РФ підтримує режим президента Башара Асада, а Туреччина — сирійську опозицію.


Про Україну і Крим принаймні на людях не згадували. Але варто зазначити, що Туреччина була обурена анексією Криму, побоюючись за кримських татар. І поки що офіційно своєї позиції в Анкарі не змінили. Принаймні ще тиждень тому про це нагадав турецький посол в Україні. «Це питання порядку денного турецько-російських відносин. У нас різні погляди на це. Ми будемо їх висловлювати — настільки правдиво, як ми це робили в минулому. І будемо використовувати цей канал на користь України, Криму і, звісно, кримських татар», — заявив дипломат.


Отож за підсумками переговорів обидва лідери заявили про готовність відновити відносини в повному обсязі. Оглядачі також помітили, що Путін під час прес-конференції називав Ердогана «дорогим другом», а той, у свою чергу, повторив «мій друг Володимир» не менше чотирьох разів.Нагадаємо, що візит Р. Ердогана до РФ став першою закордонною поїздкою після невдалого військового перевороту в Туреччині. Зустріч відбулася на тлі зростання суперечностей у відносинах Анкари із Заходом через звинувачення у більшій стурбованості європейських лідерів з приводу дій влади після придушення перевороту, ніж щодо самого путчу.

 

Довідка 

 

У грудні 2014 року між Москвою та Анкарою була досягнута домовленість про будівництво газопроводу між Росією і Туреччиною по дну Чорного моря. Проект, названий «Турецьким потоком», передбачав прокладення чотирьох ниток загальною потужністю 63 млн. кубометрів газу на рік. Спочатку планувалося, що 16 млн. кубометрів постачатиметься в Туреччину, інший обсяг було намічено розподілити через газовий вузол на кордоні з Грецією. Після погіршення політичних відносин між Росією і Туреччиною в листопаді 2015 року реалізацію проекту було припинено.