Перший міністр Шотландії Нікола Фергюсон Стерджен зустрілася в Единбурзі із заступником міністра закордонних справ Німеччини Майклом Ротом, щоб, зокрема, обговорити можливість збереження за Шотландією місця в ЄС, попри результати референдуму щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу.


Як повідомляє Reuters, Стерджен нагадала, що в Шотландії 62% тих, хто взяв участь у референдумі, висловилися проти Brexіt. А отже, Шотландія не повинна виходити з ЄС проти власної волі і буде готуватися до незалежності.


«Шотландія перебуває в унікальній ситуації... І я думаю, що в цих умовах дуже важливо залишатися відкритими до всіх можливих варіантів. Я думаю, що це було б вкрай позитивним для решти ЄС, якщо частина Великої Британії, якщо не вся Велика Британія, залишиться частиною європейської сім’ї народів», — цитує Стерджен Reuters. Також вона зауважила, що з огляду на нові обставини ще один референдум про вихід Шотландії із складу Великої Британії є можливим. Адже під час останнього плебісциту з цього питання голоси між прибічниками та противниками незалежності від Британії розділилися практично порівну. І тоді саме Брюссель зіграв на користь Лондона, попередивши, що Шотландії у разі виходу зі складу Великої Британії доведеться з нуля проходити шлях до ЄС та інших європейських організацій. Нині ситуація кардинально змінилася.


За кілька днів після оприлюднення результатів референдуму щодо Brexіt, Нікола Стерджен оголосила, що новий плебісцит стосовно незалежності Шотландії може відбутися уже в першій половині 2017 року. Проте нині головний пошук компромісу Единбург бачить в іншому: як залишитися одразу і в складі Британії, і в складі ЄС.


«Сьогоднішнє обговорення стало позитивною і конструктивною можливістю зміцнити наші відносини задля обрання шляхів просування вперед Європейського Союзу таким чином, щоб усі голоси були почуті в цьому процесі», — заявила перший міністр в Единбурзі.


Натомість Майкл Рот зауважив: «У нас була дуже приємна і конструктивна розмова між двома палкими європейцями. Я сподіваюся, що Сполучене Королівство знайде такий шлях, щоб решта Європи була у виграші».