У Ташкенті відбувся цикл семінарів для представників міністерств, відомств і недержавних некомерційних організацій (ННО) республіки, а також національних фахівців у галузі імплементації міжнародних трудових стандартів. Захід організовано Міжнародною організацією праці (МОП) у співпраці зі Світовим банком і Федерацією профспілок Узбекистану.


Семінари присвячено організації майбутнього аналізу з боку міжнародних і національних експертів системи заходів міністерств, відомств і організацій з реалізації основних конвенцій МОП.


У зв’язку з цим під час заходів було обговорено мету, завдання, структуру, охоплення та принципи аналізу системи заходів щодо реалізації основних конвенцій МОП, міжнародні й національні зобов’язання Узбекистану в галузі недопущення примусової дитячої праці, інструменти, технологію і практичні аспекти оцінного процесу, заходи, що їх вживають міністерства, відомства та ННО Узбекистану в цьому напрямі.


Особливу увагу приділили питанням проведення інформаційної кампанії і удосконалення механізму зворотного зв’язку із населенням.


Учасники зустрічей одержали докладну інформацію про співробітництво між Узбекистаном, Міжнародною організацією праці та Світовим банком у справі реалізації основних прав трудящих, включаючи питання недопущення примусової дитячої праці.


Було відзначено, що Міжнародна організація праці визнала відсутність дитячої праці в країні та дієвість вжитих заходів з подолання ризиків цього явища. Узбекистан розглядається з боку МОП як країна, що досягла прогресу в справі повного застосування основних конвенцій організації.


З метою забезпечень стабільності досягнутих результатів і подальшого вдосконалення роботи в цьому напрямі плановано вивчення рівня відображення вимог конвенції МОП у системній діяльності міністерств, відомств і громадянських інститутів. У зв’язку з цим у липні-серпні поточного року Узбекистан відвідають міжнародні експерти, які разом із узбецькими фахівцями досліджують ефективність проведеної роботи на республіканському та місцевому рівнях.


За підсумками семінарів сформовано сім експертних груп для докладного аналізу системи заходів, що їх вживають в Узбекистані у цьому напрямі.


ІА «Жахон».