Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда заявив протест щодо неодноразових заходів китайських кораблів у територіальні води Японії у Східно-Китайському морі. До МЗС Японії було викликано посла Китаю Чен Юнхуа.


Кішіда повідомив, що флотилії китайських кораблів постійно з’являються біля територіальних вод Японії, дії Китаю посилюють напругу в регіоні. І, незважаючи на протести з боку Японії, ситуація не змінюється.


Натомість посол Китаю вчергове повторив китайське пояснення стосовно того, що острови Сенкаку (китайською — Дяойюдао) — невід’ємна частина території Китаю, тому китайські судна мають право там перебувати.


Минулого тижня в японських водах було помічено одне патрульне судно під китайським прапором та шість риболовецьких. На початку тижня уже 15 китайських суден перебували поблизу японських територіальних вод.

Одне з них зайшло безпосередньо у води Японії.


МЗС Японії висловило протест також проти встановлення радіолокаційного обладнання неподалік японських вод: на одній із 16 газодобувних платформ було встановлено радар для виявлення надводних об’єктів, і це, на думку Токіо, може означати, що Китай має намір використовувати платформи у військових цілях.


Японія і раніше закликала Китай зупинити будівництво нафтогазових розвідувальних платформ у Східно-Китайському морі, оскільки одностороння активність суперечить угоді 2008 року про співробітництво щодо пошуку ресурсів у цьому регіоні.


За даними Nіkkeі, 6 серпня 230 риболовецьких суден та сім кораблів китайської берегової охорони ввійшли у води, які омивають острови Сенкаку. Риболовецьким суднам Китаю дозволено тут виловлювати рибу. Але така їх кількість та у такому супроводі — мало схоже на вилов риби. До того ж, на думку японських посадовців, три кораблі могли мати на своєму борту зброю. «Це одностороння ескалація ситуації, і це неприйнятно для Японії», — заявило МЗС Японії.


Недовір’я сторін зростає. У березні, коли на японському острові Йонагуні було введено в експлуатацію радар для контролю над частиною акваторії Східно-Китайського моря, влада КНР застерегла Японію від руйнування «регіонального миру та безпеки». 


 В червні біля «спірних островів» японці помітили навіть бойовий есмінець, а їхні кораблі берегової охорони регулярно патрулюють район спірних територій. Водночас МЗС Китаю закликає Токіо утримуватися від «дій, що можуть призвести до напруженої ситуації».


Безлюдні острови Сенкаку перебувають під контролем Японії з другої половини ХІХ століття. Нещодавно Токіо оприлюднив близько трьохсот документів, які підтверджують його права на ці острови. Загострення сталося 2013 року, коли токійська префектура вирішила купити три з п’яти островів у приватного власника-японця. До того ж на шельфах було знайдено поклади вуглеводнів. А Китай запевнив, що почав освоювати цю територію ще з XІV століття і тому має на «Дяоюйдао та прилеглі острови» беззаперечний суверенітет, як і на «морську акваторію, що їх оточує». Пекін оголосив над Східно-Китайським морем зону ідентифікації ПВО і накрив своєю «парасолькою» і Сенкаку.


Водночас новий міністр оборони Томомі Інада вважає, що обидві країни потребують відвертого обговорення складних питань. Вона готова відвідати Китай і переконана, що обмін думками допоможе поглибити розуміння і зміцнити довіру.


Токіо.