Втрати для сільського господарства Криму можуть бути колосальні
 Напружена ситуація може завдати серйозних збитків плодоовочевому бізнесу півострова. Садівники й городники регіону майже повністю залежать від води, питання з постачанням якої з інших регіонів України не вирішено і поки що навіть не вирішується, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».
Попри те що погода на півострові вже дає змогу сіяти овочі й висаджувати картоплю, сільгоспвиробники не поспішають з початком польових робіт. Крім імовірної відсутності води для зрошення, що може призвести до загибелі врожаю, аграрії поки що не бачать перспектив реалізації вирощеного. Тому не виключено, що більшість з них засіють по-мінімуму, щоб зменшити можливі ризики.
Дуже складно планувати площі під овочі, скаржаться фермери Криму, особливо це стосується ранніх сезонних овочів. Звичайно, посадять на свій страх і ризик. Але якщо буде обмежено подачу прісної води, праця може виявитися марною. У результаті фермери Криму просто втратять можливість працювати надалі.
Садівники й виноградарі, на відміну від городників, не мають вибору, тому проводять регламентні роботи. Однак і вони побоюються, що можуть втратити значну частину врожаю у разі припинення подачі води. Якщо ж живильна волога й буде, то реалізація вирощеної продукції, яку раніше поставляли в мережі супермаркетів і на ринки всіх регіонів країни, залишається під великим питанням. Кримські фрукти в Росії, як правило, неконкурентоспроможні, особливо якщо врахувати нові логістичні реалії.
Також є серйозне занепокоєння щодо молодих інтенсивних садів і виноградників, які без води можуть взагалі загинути. Оскільки кожен гектар закладання такого саду стає фермерам у 25—40 тисяч доларів, втрати в масштабах Криму за несприятливого розвитку подій будуть колосальні.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.