Цими днями мешканцям Луганська на вулицях роздають листівки із закликом 16 березня прийти на референдум, що відбуватиметься біля пам’ятника Тарасу Шевченку, і «визнати Володимира Путіна гарантом конституційних прав жителів Луганської області». Багато луганців сприймають цю фальшивку цілком серйозно. Коментуючи даний факт, голова обласної ради Валерій Голенко повідомив, що представники деяких громадських організацій міста вимагають провести позачергову сесію і на ній ухвалити рішення щодо проведення такого референдуму. 

Однак Валерій Голенко нагадав, що депутати Луганщини не можуть цього зробити, оскільки в Україні немає закону про місцевий референдум. Він підкреслив, що облрада зобов’язана діяти винятково у правовому полі, щоб депутатський корпус мав можливість працювати, захищати права виборців та інтереси території.

А щодо питань федералізації, то облрада, за словами її голови, підтримує ініціативу луганців про збір підписів для проведення всеукраїнського референдуму з питання федеративного устрою України. «Конституція визначає, що референдум може бути оголошений саме з народної ініціативи. Це просто необхідно, щоб зберегти цілісність нашої країни, — переконаний Валерій Голенко. — Визнання за регіонами права на самостійність у прийнятті принципових для них рішень, а також децентралізація влади і бюджетних ресурсів — ось ті заходи, які врятують Україну. Їх необхідно ухвалювати негайно».

Луганськ.